Az Opus Global érdekeltsége bővíti a paksi atomerőmű kiégett fűtőelem kazettáinak átmeneti tárolóját

Az Opus Globalhoz tartozó Mészáros és Mészáros Kft. rendelkezik radioaktív hulladéktárolókkal és nukleáris létesítményekkel kapcsolatos épületek kivitelezéséhez szükséges minősítéssel.

Magyar Nemzet
2019. 11. 19. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nettó 15,7 milliárd forintos megbízást nyert el az Opus Global Nyrt. építőipari divíziójába tartozó Mészáros és Mészáros Kft. A társaság ajánlata bizonyult a legjobb ár-érték arányúnak a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt közbeszerzési eljáráson. A Mészáros és Mészáros Kft. Pintér Csaba egyéni vállalkozóval közösen a paksi atomerőmű Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) III. ütemének 3. fázisát végzi majd el, amely során az üzemelő nukleáris létesítményt egy új, moduláris rendszerű tárolóval bővíti.

A paksi atomerőmű reaktoraiból származó kiégett fűtőelem kazetták átmeneti tárolására szolgáló létesítmény bővítését végzi el az elnyert közbeszerzési megbízás szerint a Mészáros és Mészáros Kft. Pintér Csaba egyéni vállalkozóval közösen. A társaság a KKÁT III. ütemének 3. fázisában egy új vasbeton szerkezetű modult épít a földfelszíni tároló létesítményhez. A KKÁT egy moduláris rendszer, amely az egyes modulokon belül azonos méretű és kialakítású kamrákból áll, amelyeknek vasbetonfala és tömör acéllemez födémszerkezete megfelelő árnyékolást biztosít a radioaktív sugárzás ellen. A kamrákban emellett légbevezető járatok és légkivezető kürtők biztosítják a hűtőlevegő irányított áramlását. A kiégett fűtőelemeket ezekben a kamrákban, függőleges helyzetű tárolócsövekben tárolják.

A KKÁT a Paksi Atomerőmű üzemi területének déli része mellett található. A nukleáris erőmű kiégett fűtőanyagát azután szállítják át ide, hogy az 3-5 évet pihent az atomerőmű vizes medencéjében. A KKÁT egy száraz tároló, ahol a hűtésről a levegő irányított áramlása gondoskodik, így sem elektromos, sem más műszaki hiba miatt nem szűnhet meg a hűtés. Az épületet úgy tervezték, hogy kiemelt figyelmet fordítottak a radiológiai és hűthetőségi szempontok mellett a szeizmikus hatásokra, a talajvíz és árvíz elleni védelemre is.

Az Opus Global Nyrt. építőipari divíziójába tartozó Mészáros és Mészáros Kft. rendelkezik radioaktív hulladéktárolókkal és nukleáris létesítményekkel kapcsolatos épületek kivitelezéséhez szükséges minősítéssel, mely elengedhetetlen a KKÁT bővítés építéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.