Banki adategyeztetés: magára vethet, aki késik

Ma lejár a kötelező banki adategyeztetés újra és újra kitolt határideje. A bankok a jogszabályi előírások szerint éjfélkor zárolják a nem azonosított ügyfelek számláiról a kifizetéseket.

Horváth Éva
2019. 10. 31. 7:34
null
A legkisebbek is kaphatnak banki finanszírozást Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma lejár a kötelező banki adategyeztetés újra és újra kitolt határideje. A bankok a jogszabályi előírások szerint éjfélkor zárolják a nem azonosított ügyfelek számláiról a kifizetéseket, egészen addig, amíg az ügyfél nem pótolja a mulasztást.

Ám nemcsak a bankszámlák esetében, hanem a biztosítóknál, önkéntes nyugdíjpénztáraknál és önkéntes egészségpénztáraknál vezetett számlákkal kapcsolatban is kell adatot egyeztetni azoknak, akik 2017 előtt lettek ügyfelek és azóta egyszer sem frissültek az adataik. A terrorizmus és a pénzmosás elleni küzdelemhez kapcsolódó kötelezettség a vállalati számlákra is vonatkozik, így számukra is kötelező adategyeztetés.

A bankoknak pedig közvetlenül is értesíteniük kellett azokat az ügyfeleket, akik még nem egyeztették adataikat. Mindezek ellenére, várhatóan sokan maradhatnak hoppon holnaptól, leginkább saját mulasztásuk miatt.

A Bank360 szerdán készült körképét a legnagyobb hazai lakossági banknál kezdte. Az OTP Bank, bár konkrét adatokat nem közölt, elmondta, hogy minden olyan ügyfelének közvetlen értesítést is küldött, aki az adategyeztetésben érintett.

Az MKB Bank jelezte, hogy mindössze az ügyfelek egy százaléka nem azonosította magát, de bíznak benne, hogy a határidő végéig ez ők is megteszik. A Raiffeisen Bank tájékoztatása szerint a bank ügyfeleinek döntő része az adategyeztetést már az eredeti határidő előtt elvégezte.

A K&H Bank ügyfeleinek elsöprő többsége is nyugodtan alhat: a bank tájékoztatása szerint kevesebb mint egy százalék a még nem azonosított ügyfelek aránya. A CIB Banknál ugyanakkor ez az arány már öt százalék – emelte ki a Bank360 összeállítása.

– Az Erste Banknál elenyésző volt az újraazonosítatlan ügyfelek száma. Az október 31-i módosított határidőig minden olyan ügyfele adategyeztetésével végez, akivel a pénzintézetnek aktív, élő kapcsolata van. A Takarékbank ugyanakkor igen nagy számokról beszélt: még mindig százezres nagyságrendben nem tettek eleget ügyfelek törvényi kötelezettségüknek, bár a bank sokat tett azért, hogy ez ne így legyen.

Valószínűleg a Budapest Bank volt az egyetlen pénzintézet, amelyik valóban komolyan vette a jogszabályban megadott feladatot: az ügyfeleit ugyanis már nem érinti az újraazonosítási kampány, mivel a jogszabály által megkövetelt adatokat az eredeti határidőig, június 26-ig egyeztették.

A kellemetlenségeken túl jelentős adósságot is hozhat az adatok azonosításának hiánya – hívta fel a figyelmet a Money.hu internetes szakportál. Az adategyeztetéssel elmaradók bankszámláinak zárolásával ugyanis előfordulhat, hogy az érintettek rezsiköltségekre adott állandó átutalása sem teljesül, így tartozást halmozhatnak fel. „Aki csak október 31. után egyezteti az adatait, akkor a bank ezt követően feloldja a zárolást, és a bent lévő megbízások az azonosítást követő munkanapon teljesülnek” – figyelmeztetett Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője. Ez pedig akár jelentősebb összeg is lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.