Bérlakásprogram nagyvállalatokkal

Vállalkozói bérlakásszektor kiépítését javasolja a jegybank kezdeményezésére létrejött, kormányzati és piaci szereplőket egyaránt felvonultató tanácsadó testület. Az elmúlt évek lakásdrágulásával nemcsak a lakások elérhetősége romlott ugyanis jelentősen, de az albérletárak is kiugróan emelkedtek. Felmerült kihasználatlan állami és önkormányzati telkek, valamint barnamezős területek bevonása is.

2020. 01. 31. 7:34
null
Még számos Fotó: MTI/Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy pilléren nyugvó ingatlanpiaci javaslatcsomagot állított össze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére a tavaly létrejött Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT). Ennek legérdekesebb eleme, hogy vállalkozói bérlakásszektor kiépítését szorgalmazzák.

Ehhez kedvezményes áfakulcsot szeretnének, és felvetették a bérlakáspiac átfogó újragondolását, megfelelő szabályozás kialakítását. Szükség lenne célzott és alacsony fix kamatú hitelekre is a hosszú távú bérbeadás esetére. Az elképzelés bérlakástömbökről szól, amelyekben kedvezményes, kiszámítható bérleti díjért juthatnának lakhatáshoz a leendő bérlők.

A LITT hosszú távon növelné az új lakások kínálatát, mivel a lakásállomány megújulási aránya régiós összevetésben is igen rossz. A kínálatbővüléshez szerintük elengedhetetlen valamiféle otthonteremtési kerekasztal-tanácskozás létrehozása, amelyen az illetékes minisztériumok közötti koor­dinációt és a kontraciklikus állami gazdaságpolitika elemeit lehetne megvitatni és kidolgozni.

Hosszú távon növelné az új lakások kínálatát a szakmai testület

Fontosnak tartják emellett a kihasználatlan állami és önkormányzati telkek, valamint a barnamezős területek elérhetőségét a fejlesztők számára. A harmadik fő elem az építőipar hatékonyságának javítása, a hazai alapanyag­gyártás ösztönzése, az építőipari képzések fejlesztése. Kidolgoztak javaslatokat a kereskedelmi ingatlanok piacára is, amelynek esetében az adminisztratív akadályok enyhítését és az üzemeltetés új lehetőségeit vetették fel.

Scheer Sándor, a LITT elnöke, a Market Zrt. vezérigazgatója a javaslatcsomag tegnapi bemutatásakor arról beszélt, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, de a helyzet arra készteti a szereplőket, hogy felelősen gondolkodjanak a továbbiakról. Szerinte az ingatlanpiacnak kiemelt jelentősége van, de az elmúlt időszakban érdemben romlott a lakások elérhetősége, különösen a fővárosban.

Fábián Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója jelezte: bár 2014-től nagymértékű drágulás zajlott a lakáspiacon, tavaly szeptember és december között már 3,5 százalékos csökkenést állapítottak meg a jegybank elemzői. Mint kifejtette, jelentős probléma az, hogy a bérleti díjak jövedelmekhez viszonyított aránya Budapesten meghaladja az európai nagyvárosok átlagát, egy egyszobás lakás havi díja az átlagjövedelem 46 százalékára rúg. Sőt a budapesti bérlőknek marad az egyik legkevesebb elkölthető jövedelmük az albérleti díj kifizetését követően.

Az elmúlt hetekben Matolcsy György jegybankelnök lakáspolitikát illető kritikus meglátásai nagy visszhangot váltottak ki a lakáspiac szereplői között. Később Varga Mihály pénzügyminiszter és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára is arról beszélt, hogy lépéseket kell tenni az elérhető bérlakások érdekében.

Mérséklődő kereslet

A korábbi évek bővülésével szemben tavaly nem nőtt már tovább a kereslet az albérletek piacán. A kínálat ugyanakkor fokozatos bővülést mutat Budapesten és a megyei jogú városokban egyaránt – mutatta ki elemzésében az Ingatlan.com. A kínálatbővülésben a korábbi évek nagyszámú befektetési lakásvásárlása is szerepet játszik. A budapesti kiadó lakások átlagos bérleti díja 165 ezer forint volt január végén, a megyei jogú városokban százezer forint. A fővárosban éves szinten tíz, a vidéki nagyvárosokban összességében 11 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Ugyanakkor több, népszerű budapesti kerületben már megállt a drágulás, és bár sok helyen látható még emelkedés, ez már jóval lassabb ütemű, mint az elmúlt években.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.