Bevált a zöldáram-támogatás

A legnagyobb erőműveinkhez viszonyítva is számottevő a tavaly beépített napelemes áramtermelők összkapacitása, a 2017-ben bevezetett támogatási rendszer működni látszik. A megújuló forrásokat hasznosító létesítmények közül sok jogosult az ártámogatásra.

2019. 08. 08. 11:37
null
Megújulás. Egyre több napelemparkot telepítenek országszerte Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jellemzően a működési támogatásoknak köszönhetően megépült napelemparkok adták ki azt a négyszáz megawattos (MW) áramtermelő kapacitást, amely 2018-ban épült ki Magyarországon – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) országgyűlési beszámolójában. E szerint a hálózatra csatlakozó hazai erőművek összkapacitása a múlt év végén – a háztartási méretű kiserőművektől eltekintve – 8962 MW-ot tett ki, amelyből 2000 MW-ot a paksi atomerőmű négy blokkja jelentett. Jelentős teljesítményt képvisel a földgáztüzelésű Dunamenti Erőmű (794 MW) és az alapvetően lignittüzelésű Mátrai Erőmű (966 MW) is. Vagyis a legnagyobb, folyamatosan termelni képes erőművekhez mérten is szemmel látható a napenergia hasznosításának térnyerése.

A megújuló energiaforrásokon alapuló villamosenergia-termelés ösztönzésének két fő eszköze a kötelező átvételi (kát) rendszer és a megújulóenergia-támogatási rendszer, a metár. Utóbbi 2017-től érvényes, és a piaci mechanizmusok felé tett lépést jelent. Kötelező átvételben (az új elnevezés szerint metár-kát) csak 0,5 MW beépített teljesítmény alatti új erőművek és a technológiai újítást bemutató demonstrációs projektek részesülhetnek.

Megújulás. Egyre több napelemparkot telepítenek országszerte
Fotó: Havran Zoltán

A többi termelőnek a villamos energiát a szabadpiacon kell értékesítenie a metárban, vagyis nem jutnak garantált árbevételhez, csupán a piaci árat kiegészítő, úgynevezett zöldprémiumhoz. Az egy MW teljesítményt elérő új erőművek és a szélerőművek, valamint a jelentős új beruházást végrehajtó működő erőművek számára a jogosultságot és a támogatott árat pályázat útján határozzák meg. Ilyen pályázatot 2018-ban nem írtak ki, de a metárban létezik barna prémium is, amely kizárólag biomasszával vagy biogázzal üzemelő, már működő erőműveket támogat. Ennek mértékét rendeletben rögzíti a hivatal.

A metárban a bevezető jellegű 2017. év után 2018-ban megnövekedett a zöld- és a barna prémium, valamint a kát keretében kiadott támogatási jogosultságok száma. Így az év végére 155 metár-kát típusú kérelmet hagyott jóvá a hivatal, további 475 kérelem volt feldolgozás alatt. Zöld prémium kategóriában 43 kiadott támogatási jogosultság mellett 57 kérelem volt feldolgozás alatt, míg a tizenegy barna prémium kérelem mindegyikére kiadta a hatóság a támogatási jogosultságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.