Billenti a mérleg nyelvét az állami támogatás

A gazdaságosság és a környezettudatosság is fontos szempont, de sokan kifejezetten a pályázatok miatt gondolkodnak napelemtelepítésben.

Magyar Nemzet
2021. 04. 13. 16:45
null
E.ON_napelem_2 Forrás: E.On
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezettek kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert telepíteni, mert környezettudatos és megtérülő beruházásnak tartja – derült ki az E.On online, nem reprezentatív felméréséből, amelyben ezerötszázan vettek részt.

A napelemes rendszer telepítését tervező válaszadók több mint fele (58 százalék) megtérülő beruházásnak tartja és hosszabb távon azt reméli, hogy csökkenteni vagy akár teljesen fedezni tudja majd áramköltségét. A tapasztalatok alapján egy 25-30 négyzetméter árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett rendszer nagyjából képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását. A beruházás hét-kilenc év alatt megtérül, és még évtizedekig szolgál. A kérdőív kitöltőinek a gazdaságosság mellett csaknem ugyanennyire fontos szempont a fenntartható jövő és a környezettudatosság is (55 százalék), míg 23 százalékuk a rendelkezésre álló támogatások miatt gondolkodik napelemtelepítésben a közeljövőben.

Sokan akár támogatás nélkül is belevágnának
Fotó: E.On

A kutatás adatai szerint minden korosztály nyitott arra, hogy napelemmel fedezze villamosenergia-ellátásának egy részét, nem csak a zöldtémák iránt fogékony fiatalok.

Érdekesség, hogy különösen sokan (48 százalék) terveznek napelemet az 55 évesnél idősebb válaszadók közül.

A napelemes rendszert tervező válaszadók több mint fele a szolgáltatók weboldalairól, információs anyagaiból tájékozódik. Az E.On Solar oldalán a napelemekkel kapcsolatos általános információk mellett a termékek műszaki-technikai paramétereiről, a támogatási lehetőségekről és a telepítés folyamatáról is lehet tájékozódni.

Azok zöme (61 százalék), akiknek már van napelemük, önerőből finanszírozták a telepítést, és mindössze 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk pedig támogatást.

Ezek az arányok a jövőben jelentősen átrendeződni látszanak: a tervezők elsöprő többsége (58 százalék) ugyanis támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz. Közülük sokuknak kedvezhet a napelemek telepítésére is igénybe vehető, ötvenszázalékos, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás. Az önerőből finanszírozott telepítést mindössze a válaszadók kevesebb mint ötöde választaná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.