Bízik az áruházláncok együttműködésében a Tojásszövetség

A járvány idején sem volt hiány magyar tojásból a boltokban, köszönhetően annak, hogy valamennyi tartástechnológiával előállított áru bekerülhetett az áruházak kínálatába. A Tojásszövetség azt kéri a láncoktól, hogy ezt követően se szorítsák ki a magyar termelést több mint nyolcvan százalékban meghatározó, EU-konform ketreces tojást a boltok polcairól.

2020. 06. 25. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország határain belül működő élelmiszer-előállítókra, vagyis a biztonságos hazai termelésre még nagyobb szükség van a koronavírus utáni világban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) szerint. A szakmai szervezet tájékoztatása szerint közel hatszáz közepes és nagyobb méretű tyúktelep és a hozzájuk tartozó csomagoló- és feldolgozóüzemek majdnem ötezer munkatársa dolgozott azon, hogy a hazai vásárlóknak ne kelljen lemondani az egyik legolcsóbb teljes értékű táplálékról, a tojásról a karantén ideje alatt sem.

– A koronavírus-járvány alatt hirtelen megemelkedett kereslet bizonyította, hogy Magyarországon minden tartástechnológiának helye van: az EU-konform ketrecesnek, a mélyalmosnak, valamint a szabad- és a biotartásnak is. Minden tartásmódban termelt tojás kellett ahhoz, hogy a hazai boltok polcait magyar tojással töltsék fel – hívta fel a figyelmet Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke. A szakember szerint a járvány utáni időszak számos kérdést vet fel, az azonban biztos, hogy a hazai termelés erősítésével biztonságosabbá tehető az élelmiszer-ellátás.

Ahhoz, hogy az országhatárokon belül termelt tojásokat se tévhitek alapján vásárolják meg az emberek, 2019 őszén széles körű lakossági tájékoztatást indított a Tojásszövetség az egyes tartásmódok közötti fenntarthatósági különbségekről. A kezdeményezéshez nemrég több áruházlánc is csatlakozott, köztük az Auchan, a CBA, a Reál és a Tesco is. Az áruházak képviselői és a Tojásszövetség találkozójára azért került sor, mivel korábban több bolthálózat is bejelentette, hogy 2025-től kivezetik kínálatukból a ketreces tojást. A szövetség ugyanakkor ennek átgondolását kérte az élelmiszerláncoktól.

Egy ilyen döntésnek ugyanis nemcsak a magyar termelők, hanem a vásárlók is meginnák a levét. A ketreces tojások nélkül ugyanis rövid időn belül tojáshiány lépne fel a hazai piacon, ráadásul az árak is tartósan magasabb szintre kerülnének, hiszen az alternatív tartásmódok jóval költségesebbek is. Nem mellesleg gyorsan megjelennének a piacon az Európai Unión kívülről érkező, bizonytalan eredetű és élelmiszer-biztonsági háttérrel rendelkező tojások is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.