Biztonságban lehet a saját nyaraló

Jóllehet a leggyakrabban nyáron használják, a biztosítások zömét mégis ősszel kötik meg ingatlanjaikra a nyaralótulajdonosok. A speciális kockázatok és a lakott területtől való távolság is jelentősen nehezíti a hétvégi házakban keletkező károk kompenzációjának lehetőségeit.

Horváth Éva
2019. 07. 15. 15:45
null
A vízparti luxusépítményekre is létezik megfelelő védelem Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos körültekintés szükséges a hétvégi házak, nyaralók biztosítása esetén, ugyanis egy esetleges kár sokkal komolyabb következményekkel járhat ott, ahol csak időszakosan tartózkodnak a tulajdonosok, mint az állandó lakcímünkön, ahol akár azonnal orvosolni tudjuk a problémát. A tavasszal vagy nyár elején a helyszínre érkező nyaralótulajdonosok a leggyakrabban a vízvezetékek elfagyásával szembesülnek. Csőtörés esetén az elfolyt víz díja is komoly tétel lehet, és akkor még nem számoltunk egy esetleges tűzkárral vagy egy komoly vihar okozta beázással. Nem ritkák a téli hónapokban elkövetett betörések sem.

Ilyenkor az illetéktelen behatolók esetenként nem is értékeket keresnek, hanem fedelet a fejük fölé a hideg időben. Emiatt könnyen lehet, hogy a nyaraló tulajdonosának az új szezont teljes felújítással kell kezdenie. A betörések, elemi károk és meghibásodások által okozott károk átlagos helyreállítási költségei azonban a kései észlelés miatt gyakran jelentősen meg is növekedhetnek.

A biztosítók által figyelembe vett kockázati tényezőket fokozhatja az állandó lakók hiánya, illetve a lakott területtől való távolság. A biztosítók többsége ilyen ingatlanok káreseményeire is vállal fedezetet, ám ezért 30 és 100 százalék közötti mértékű pótdíjat számol fel. Az egyes konstrukciók esetében az óvatosság és a megelőzés a két fontos vezérelv: így például a vízvezetékek elfagyása kivédésére a biztosítók előírják a vízfővezeték csapjának elzárását és/vagy a csövek víztelenítését. Ha mégis megtörténik a baj, igyekezni kell a lehető leghamarabb fényképes dokumentációt készíteni a kárról és értesíteni a biztosítót.

A betörések elleni védekezés legegyszerűbb módja, ha az értékes kerti és háztartási gépeket – fűnyíró, számítógép, televízió – a téli hónapokban hazaviszi a tulajdonos. Nyáron viszont, amikor a hétvégi házakban gyakrabban laknak, a biztosítási fedezetet érdemes ezekre az értékekre is kiterjeszteni, emellett ajánlatos biztonságosabbra cserélni a nyílászárókat is.

A vízparti luxusépítményekre is létezik megfelelő védelem
Fotó: Havran Zoltán

Az őszi hónapokban jellemzően az éves átlagnál 25 százalékkal többen kötnek nyaralóbiztosítást. Az ingatlan akkor minősül lakottnak, ha valaki az évből legalább 180 napig ott tartózkodik. A biztosítók tapasztalatai szerint a legtöbb kárbejelentés a nyaralók esetében tavasszal érkezik, amikor a tulajdonosok felkeresik a téliesített ingatlant, valamint az év során bekövetkezett nagyobb vihar után.

Hétvégi házaknál a biztosítók általában kizárják a kiemelt értékek (műtárgyak, ékszerek) fedezetét, és külterületen fekvő ingatlanoknál jelentősen korlátozhatják az általános ingóságok biztosítását is. Mindezek miatt a biztosítók a kárfelmérés során a nyaralóépületek esetében is szigorúan megvizsgálják, hogy a tulajdonosok minden elvárhatót megtettek-e a kármegelőzés érdekében. Míg ártéren található épületekre például a biztosítók eleve nem vállalnak fedezetet.

Magyarországon a megközelítőleg 4,4 millió lakóingatlan 72-73 százaléka biztosított. A biztosítók a lakásbiztosításokhoz hasonló fedezetet kínálnak a nyaralókra (a nem állandóan lakott ingatlanokra) is. Ez utóbbi biztosítások díjszabásukban eltérhetnek a sztenderd lakásbiztosításokétól – tájékoztatta lapunkat a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

– Vannak ugyanis sajátos jellemzők is: az állandóan lakott ingatlanoknál például a káresetek mindössze 30-40 százaléka származik vízkárból, addig a nyaralók esetében ez az arány már a 90 százalékot is megközelíti. A hazai lakásbiztosítási piacon jelenleg 14 biztosító harminc-negyvenféle lakásbiztosítási terméke érhető el. Mint a Mabisztól megtudtuk, a biztosítók az újjáépítési érték alapján alakítják ki szerződési ajánlataikat, ami nyilván jelentősen eltér egy faház, illetve egy luxusapartman esetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.