Bőven két számjegyű volt a bővülés az ipari termelésben márciusban

A KSH adatai szerint a bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult.

Magyar Nemzet
2021. 05. 06. 9:20
null
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter

A KSH adatai szerint a bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult.

Tovább emelkedett és 16,5 százalékkal meghaladta az előző év márciusának alacsony bázisszintjét 2021 márciusában az ipari termelés volumene – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 16,2 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021. februárhoz képest 0,4 százalékkal nőtt.

A legnagyobb súlyt képviselő járműgyártás kiugróan nőtt az év harmadik hónapjában Fotó: Kurucz Árpád

A KSH adatai szerint a bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, főként az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázisérték következtében. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital- és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

A termelés az év első három hónapjában négy százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,4, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta.

A vártnál kedvezőbb számok

A mai ipari adat a várakozásoknál kedvezőbben alakult, a koronavírus harmadik hulláma nem vetette vissza az ágazat teljesítményét – reagált a friss adatokra Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezető elemzője szerint a kétszámjegyű éves alapú bővülésben nagy szerepe volt a bázisidőszaki adatnak is, amikor az alapanyagok be nem érkezése és az átmeneti gyárleállások fékezték az ágazat teljesítményét. A kedvező márciusi adat alapján elmondható, hogy az ipar pozitívan befolyásolta az első negyedévben a gazdaság teljesítményét. Az ágazatban az áprilisi adat éves alapon kiemelkedően nagy bővülést hozhat a kedvezőtlen bázisidőszak miatt. Hosszabb távon a külső kereslet alakulása és a beruházások volumene határozhatják meg az ipari teljesítmény alakulását, a vírushelyzet pedig remélhetőleg nemzetközi szinten is előbb-utóbb fokozatosan javul majd, így a külső kereslet is tud majd bővülni. Ugyanakkor a globális chiphiány jelentős kockázati tényezőt jelent az ágazat teljesítményére nézve.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.