Bővülhet a Dukovany atomerőmű

Az öt évig tartó szakértői elemzés nem tárt fel az engedély kiadását akadályozó tényt, hamarosan kiírhatja a cseh kormány a nemzetközi közbeszerzési pályázatot.

Magyar Nemzet
2021. 03. 08. 20:11
The Czech nuclear power plant is seen at Dukovany
Új blokkokat építenének a magyar minta alapján Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkapta a hivatalos engedélyt a Dukovany atomerőmű bővítésére a Cseh Energetikai Művek (ČEZ) – közölte Ladislav Kríz, a társaság szóvivője hétfőn Prágában. A szóvivő a távirati iroda tolmácsolása szerint leszögezte: az állami atombiztonsági hivatal (SÚJB) engedélye az új nukleáris blokkok építésének előkészítése során egyike a legfontosabb lépéseknek. A több mint kétszáz tanulmány, elemzés és szakértői vélemény kidolgozása öt évig tartott. – A dokumentumok értékelése soron nem találtunk olyan tényeket, amelyek akadályoznák az engedély kiadását – jelentette ki Dana Drábová, az SÚJB elnöke.

Az 1980-as években üzembe helyezett Dukovany a legrégebbi cseh atomerőmű. A ČEZ azt tervezi, hogy Dukovanyban további két, egyenként 1200 megawatt teljesítményű nukleáris blokkot épít. Egy blokk építésének tervezett költsége mintegy hatmilliárd euró (2160 milliárd forint), az elképzeléseket a cseh kormány már tavaly jóváhagyta. A projekt megvalósítására a ČEZ nemzetközi pályázatot ír ki. Értesülések szerint a projekt iránt az orosz Roszatom, a kínai CGN, az észak-amerikai Westinghouse, a francia EdF és a dél-koreai KHNP konszern érdeklődött.

Két új, egyenként 1200 MW-os blokk épül, csakúgy, mint Pakson
Fotó: Reuters

Csehországban politikai vita van arról, hogy kinek engedélyezzék a pályázaton való részvételt. A cseh jobboldali pártok azt követelik, hogy nemzetbiztonsági okokból a kormány ne engedélyezze az orosz és a kínai cégek részvételét a pályázaton. A cseh kormány azonban egyelőre senkit sem akar kizárni a tenderből. Karel Havlíček kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy az esetleges nemzetbiztonsági kockázatokat csak a benyújtott pályázati anyag átvizsgálásakor lehet megítélni. Havlíček szerint a pályázati kiírást néhány hét alatt véglegesítik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.