Csökkenő kamat, de szigorúbb elbírálás a bankoknál

A jogszabályváltozásoknak megfelelően több bank is kínál már fogyasztási kölcsönt 5.9 százalékos teljes hiteldíj mutatóval, igaz, ez csak az idei évre szól. A hiteligényléseket viszont szigorúbban fogják elbírálni.

Fellegi Tamás Péter
2020. 04. 07. 10:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markáns változások indultak el a bankokban az elmúlt napokban, hetekben. Egyre több banknál jelentek meg az új személyi kölcsönök, amelyek teljes hiteldíjmutatója (thm) a koronavírus-járványhoz köthető egyik új jogszabály szerint december végéig maximum 5,9 százalék lehet. Emellett több banknál megjelentek a jövő januártól érvényes feltételek is – derül ki a money.hu legfrissebb összeállításából.

Mennyi lesz januártól?

„Az érintett bankok döntöttek arról, hogy 2021 januárjától mekkora kamattal futnak tovább ezek a személyi kölcsönök” – mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. Példaként felhozta, hogy van olyan bank, amely januártól 9,5 százalékos kamatot szab meg ezekre a személyi kölcsönökre. Akad olyan bank is, amely a különböző feltételektől függően, 8,4-15,2 százalékos kamatot számol a személyi kölcsönökre.”

A money.hu nagyságrendi kalkulációi szerint egy 1,5 millió forintos ötéves most felvett személyi kölcsön esetében december végéig havonta közel 29 ezer forint lesz a törlesztőrészlet. Ha pedig januártól 8,4-15,2 százalékra emelkedne a kamat, akkor az érintettek havi törlesztése 31-36 ezer forintra növekedne.

Fokozott szigor

Trencsán Erika rámutatott arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt várható negatív hatások – például leépítések, jövedelemcsökkentések – miatt a korábbinál szigorúbban bírálják el a hiteligényléseket. Különösen a járvány hatásainak legjobban kitett ágazatokban dolgozóknál szigorították a bankok.

”Akinek 1-2 éve még simán adtak volna hitelt, az most nem feltétlenül mehet biztosra” – tette hozzá a money.hu szakértője. Volt példa arra, hogy egy közel 20 éve ugyanazon a gépipari munkahelyen, jelenleg közel 400 ezres forintos havi nettó fizetéssel rendelkező igénylő lakáshitelkérelmét elutasította a bank, mondván, az adott cég által kínálat gépekre nem biztos, hogy lesz kereslet, ezért bizonytalanok az igénylő jövedelmi kilátásai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.