Veszélyes anyagokból készül a hamis parfüm

Valentin-nap közeledtével jó tudni, hogy az egyik leggyakrabban hamisított termék manapság a parfüm – piacon, utcán, parkolóban vásárolni belőle meglehetősen kockázatos. A hamis illatszer ugyanis nemegyszer káros vegyi anyagot, de akár állati vizeletet is tartalmazhat. Tavaly félmilliárd forint értékű hamis parfümöt foglalt le az adóhivatal.

Jakubász Tamás
2021. 02. 10. 6:18
null
A kozmetikai utánzatok gyakran megtévesztésig hasonlítanak az eredetiekhez Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a legjobb ajándék Valentin-napon? Ha valaki a kérdésre adott válaszként a virág és a csoki mellett a parfümöt is megemlíti, jó, ha tisztában van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalataival. – Az elmúlt évek hamisítási listáján a ruhák, a táskák, a napszemüvegek, a mobiltelefonok, a gyerekjátékok és a parfümök szerepeltek a leg­előkelőbb helyeken – mondta érdeklődésünkre a NAV szóvivője. Kis Péter András szerint

az illatszerek nagymértékű hamisításának oka rendkívül egyszerű.

A parfümök a gyorsan forgó fogyasztási cikkek közé tartoznak, áruk ellenben elég magas, így remek üzletet kínálnak a hamisítóknak, akik az árérzékeny, de jó minőséget kereső vásárlókra vadásznak. A hamis parfümből viszont általában éppen egy dolog hiányzik: a minőség.

Mint megtudtuk, a hamisítók a legkülönfélébb összetevőkkel dolgoznak. – Gyakori, hogy a fiolában egyszerű víz van, amibe némi illatanyagot csepegtetnek. Rosszabb esetben káros hatású vegyi anyag lötyög az üvegben, s arra is volt példa, hogy állati vizeletet tartalmazott a parfümként árult pancsolt termék – ismertette az utóbbi idők hatósági tapasztalatait a szóvivő.

Emiatt a hamisítványokkal a legnagyobb probléma az, hogy – a gazdaságnak okozott károk mellett – veszélyt jelenthetnek az egészségre, hiszen lényegében sohasem tudható biztosan, milyen anyagokat tartalmaz a folyadék.

Kis Péter András beszélt arról is, hogy a hamis parfümök manapság jellemzően a Távol-Keletről érkeznek Magyarországra, de közel-keleti vagy észak-afrikai országokból is egyre gyakrabban kerül hozzánk efféle áru. – Általában távol-keleti, közel-keleti, román és magyar állampolgárságú árusoktól foglal le hamis árut a NAV – közölte a szóvivő, majd kitért a tavalyi fogások nagyságára is. Az elmúlt évben a hatóság munkatársai – vámeljárásban, szabálysértési ügyben és büntetőeljárásokban – összesen több mint 47 ezer különféle kiszerelésű parfümöt találtak, a fiolák mindent egybeszámítva 525 millió forintot kóstálhattak. A szóvivő azt is megemlítette, hogy a különböző szabálysértések miatt lefoglalt parfümök kivétel nélkül hamisítványok voltak, ezt vagy a sértett vállalkozások, gyártók, vagy a kirendelt szakértők erősítették meg.

Arra is kíváncsiak voltunk, mihez kezd a NAV a lefoglalt hamis illatszerekkel. – Törvény tiltja meg, hogy a szellemi tulajdonjogot sértő termékeket értékesítsük, azok tehát semmiképpen sem kerülhetnek vissza a piaci forgalomba – kezdte Kis Péter András. Így tehát – ellentétben a hamis ruhával vagy a jogsértő módon gyártott raklappal – csak a megsemmisítés jöhet szóba. – A jogerős döntés után a lefoglalt parfümöket a NAV elkobozza és megsemmisíti. Ez általában összezúzással, összetöréssel, égetéssel történik meg, mégpedig veszélyeshulladék-feldolgozó telepeken. A legmegfelelőbbek a veszélyes hulladék elégetésére alkalmas erőművek – magyarázta a szóvivő.

Rajtaütés egy korábbi alkalommal. Százmilliókat érnek a hamis parfümszállítmányok Fotó: MTI

Kis Péter András végezetül arról beszélt, hogy a hamisítás visszaszorítása az adóhatóság egyik állandó feladata. Az egyes szállítmányok leleplezéséhez a NAV részletes kockázatelemzéseket végez, de fontosak az állampolgárok bejelentései, a gazdasági szereplők jelzései is.

A hatóság tehát többféle forrásból merít, amikor célirányos akciókba kezd a közterületeken, a piacokon, az üzletekben.

Emellett a NAV emberei naponta ellenőrzik a közúti és az egyéb határátkelőhelyek áruforgalmát is, ahol szintén fontos szempont a hamis termékek felfedezése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.