Egy dollárért hoz kőzetmintákat a Holdról egy amerikai cég

A NASA alacsony költségvetésű küldetése fontos lépés a Földön kívüli erőforrások feltérképezésében.

Magyar Nemzet
2020. 12. 05. 8:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy dollárt fizet a NASA egy amerikai cégnek azért, hogy kőzetmintákat gyűjtsön a Holdról. A Lunar Outpost nevű vállalat egyike annak a négy cégnek, amelyek a NASA alacsony költségvetésű misszióihoz kiírt pályázaton elnyerték a lehetőséget a küldetésre. A másik három cég a kaliforniai Masten Space Systems, a tokiói Ispace, valamint annak európai leányvállalata.

A NASA ötven és ötszáz gramm közötti kőzetekért fizet majd a cégeknek, amelyeknek a kövek mellett vizuális bizonyítékot és egyéb begyűjtött adatot is kell majd szolgáltatni az amerikai űrügynökségnek.

Négy cég is gyűjt majd kőzetmintákat a Holdról
Fotó: Reuters

A tervek szerint a misszióra 2023-ban kerül majd sor, a Lunar Outpost azonban több, a Holdra szállásra szakosodott céggel is felvette a kapcsolatot, hogy ezt az időpontot esetleg előbbre hozzák – többek között az Amazon-alapító Jeff Bezos cégével, a Blue Originnel is tárgyal a Holdra szállással kapcsolatban.

Jeff Bezos cége is részt vehet a küldetésben
Fotó: Reuters/Isaiah J. Downing

Az egydolláros díj természetesen jelképes, és a cégeknek nyilvánvalóan nem ez jelenti a motivációt – jegyzi meg a BBC cikke. A küldetésnek számos egyéb, tudományos haszna is lesz a Földön kívüli erőforrások feltérképezésének terén. Van, aki egyenesen paradigmaváltásnak nevezi a NASA pályázatát.Fontos precedenst teremt a NASA azzal, hogy megadja a Földön kívüli üzleti tranzakciók jogi alapjait” – idézi a BBC Sinead O’Sullivan űrkutatót. A japán Ispace cég egyébként ötezer dolláros szerződést kötött a NASA-val, a vállalat 2022-ben tervezi végrehajtani a küldetést a Hold északkeleti oldalán.

Az amerikai űrügynökség bejelentésekor egyébként Kína saját holdkőzetmintákat gyűjtő missziója a végéhez közeledik: a Chang’e–5 űrhajó már visszafelé tart a begyűjtött mintákkal. A kínai holdjáró kedden landolt a Hold felszínén, és megkezdte a minták gyűjtését, illetve színes fotókat is küldött már vissza a Földre. A Chang’e–5 hét éven belül a harmadik Holdon landoló űrjármű, amit kínaiak gyártottak és küldtek fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.