Egyelőre nem csökken a magyarok utazási kedve

Noha hosszabb távon aggasztó lehet a koronavírus európai turizmusra gyakorolt várható és már érezhető hatása, a magyar piacot nem rázza meg különösebben a kontinensen múlt hétvégén elharapózott járvány. Nem pánikolnak a vesztegzár alá került tartományok miatt az Olaszországba készülő magyarok, inkább módosítják terveiket, mivel az utazási irodák rugalmasan reagálnak a gyorsan változó piaci viszonyokra. Nincsenek tömeges útlemondások a kiutazók körében, és egyelőre a szállodáinkban sem érezhető, hogy jelentősen elmaradnának a kiemelt küldőpiacnak számító olasz vendégeink a közeljövőben.

2020. 02. 25. 5:45
null
Az ázsiai turisták száma visszaesett, de nem számottevően Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az utazási irodáknál érdeklődnek a turisták a koronavírus miatti korlátozásokról, illetve arról, hogy milyen megoldás merülhet fel, ha a választott olaszországi úti cél mentén olyan intézkedést vezetnek be, ami befolyásolja a magyarok kiutazását – mondta megkeresésünkre a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

Molnár Judit jelezte: a már lefoglalt utazások kapcsán egyelőre minimális számban érkezett lemondás az irodákhoz, inkább az a jellemző, hogy az ügyfelek az utaztatókkal közösen alternatív megoldásokat keresnek, például másik útvonalat állítanak össze, esetleg későbbi időpontra vagy más olasz városba szervezik át a kirándulást. – Nincs pánik a magyarok körében, az irodák pedig rugalmasan kezelik a helyzetet, mindent megtesznek a megoldásért. Ehhez már tárgyalásokat folytatnak a légitársaságokkal és a kinti szállodákkal, hogy a szolgáltatók fogadják el az esetleges átfoglalásokat, kezeljék együttműködően az utazók igényeit – mondta az elnök. Hozzátette: jelenleg felmérik, pontosan hány magyar tartózkodhat a lezárt vagy óvintézkedéssel érintett tartományokban, és oda a közeljövőben hányan terveznek utazást iroda szervezésében.

Az ázsiai turisták száma visszaesett, de nem számottevően
Fotó: Éberling András

Mint mondta, az erősebb szezon tavasszal indul az olaszországi desztinációkba. Északon főként a síutak résztvevői tartózkodnak ebben az időszakban, míg a lerövidített velencei karneválra is többen utaztak el, ezek az utasok már hazatértek vagy úton vannak Magyarország felé. Róma egész évben népszerű, ahol egyelőre lemondták az országos rendezvényeket, vásárokat, konferenciákat, de Lombardia városai, illetve Veneto tartományban Padova környéke is gyakori választás a magyarok körében. – A turizmus a béke iparága, ahol azonnal érezteti a hatását, ha rendkívüli helyzet áll elő – jegyezte meg Molnár Judit. – Idő kell még ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a vírus hatásairól az utazási piacon. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az érintett tartományokkal és az utasainkkal – fűzte hozzá.

Kína kapcsán elmondta, hogy a kiutazások lényegében leálltak mostanra, holott a tavasz és az ősz a két fő időszak, amikor a magyarok kulturális körutakra indulnak az ázsiai országba, ahonnét a hazánkba irányuló turizmus ugyancsak visszaesett, bár nem számottevően, mivel a kínai holdújév után egyébként sem utaznak az ottaniak. – Nincs pontos adat, de nem volt számottevő arányú a kínai utak visszamondása. Még nem tudni, őszre visszatér-e az érdeklődés, de elképzelhető, hogy csak jövő tavaszra–nyárra rendeződik ez a piac – mondta.

– A fővárosi szállodákban még nem érződik az olasz események hatása, a vírus ottani terjedése miatt még nincsenek visszamondott szobafoglalásaink – mondta kérdésünkre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint a járvány európai terjedése érzékenyebben érinti turizmusunkat, mint a kínai, dél-koreai küldőországok lebénulása. Flesch Tamás megemlítette, hogy a főbb piacaink közé tartozik az olaszországi, tavaly több mint 730 ezer vendégéjszakát töltöttek el nálunk a turisták, ezért elmaradásuk vagy például a közvetlen légi összeköttetés miatt Milánó teljes lezárása hosszabb távon már okozhat zavarokat a magyar turizmusban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.