Egyre többen fizetnek a mobiljukkal

Magyar Nemzet
2019. 07. 23. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a készpénzforgalom a bankkártyás tranzakciók számának növekedése ellenére sem csökken jelentősen, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren (NMFR) regisztrált ügyletek száma a vártnál nagyobb mértékben nőtt az elmúlt időszakban. A Nemzeti Mobilfizetési (NM) Zrt. által üzemeltetett megoldáson keresztül tavaly több mint 33,3 millió mobilfizetési tranzakciót számoltak, ami jelentősen meghaladja az egy évvel korábbi 28,4 millió ügyletet. Az idei év feléig az NMFR-en keresztül 19 milliónál is több alkalommal fizettek a felhasználók.

A számok alapján az NM Zrt. közleményében rámutatott, hogy míg 2017-hez viszonyítva 2018-ban közel húsz százalékkal emelkedett az országosan egységes mobilfizetési szolgáltatásokban a tranzakciók száma, addig 2019 első fél évében már mintegy 25 százalékkal nőtt a forgalmi érték az előző év azonos időszakához képest. Az idei év júliusáig már közel 2,6 millió felhasználó vette igénybe a rendszert.

Az ötéves NMFR a 2014 július 1-jei bevezetése óta több mint 133 millió tranzakciót bonyolított. Az üzemi statisztikai adatok szerint a mobilfizetési jogosultságokat százmilliószor ellenőrizték, ez jellemzően a parkolásra vonatkozik. Összesen pedig 55,6 milliárd forintot költöttek el a felhasználók a mobilos applikációjukon keresztül a parkolás mellett belépőjegyre, vagy a 100E jelzésű buszra megváltható menetjegyre.

– A hazai készpénzkímélő fizetési megoldások száma csak akkor növekedhet jelentősen, ha innovatív, a lakosság széles körét érdeklő szolgáltatásokat, termékeket fejlesztünk – mondta Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója. A szakember felidézte: Európában egyedülálló módon országosan egységesen szolgálja ki a cég a mobilparkolást használókat, a megoldás 2017 óta egyes magánparkolókban is elérhető. A vállalat azon dolgozik, hogy a következő hónapokban elérhető legyen Budapesten kívül más nagyvárosokban is a közlekedési mobiljegyrendszer, illetve nagy forgalmat bonyolító kulturális események belépőjegyét is digitalizálná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.