Egységessé válik a békéltető testületek eljárása

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a kamarai és békéltető testületi javaslatokon alapuló módosítással megerősödik és hatékonyabbá válik a békéltetés.

2019. 07. 05. 13:06
close up of male hands with car key in auto salon
Autóvásárlást követően is szükség lehet hatékony segítségre Fotó: lev dolgachov Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztók és a tisztességes vállalkozások védelme érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium célja az, hogy növelje a fogyasztóvédelmi intézményrendszer hatékonyságát – közölte csütörtökön a szaktárca. Felhívták a figyelmet, az Országgyűlés által a napokban elfogadott törvénymódosítással egységessé és hatékonyabbá válik a kereskedelmi és iparkamarák által működtetett békéltető testületi rendszer. A testületek ezután is működnek a fővárosban és minden megyeszékhelyen, de a jövőben azonos gyakorlatot követve végzik majd az ügyek gyors és ingyenes megoldását.

A tárca szerint a kamarai és békéltető testületi javaslatokon alapuló módosítással megerősödik és hatékonyabbá válik a békéltetés. Az új előírások bevezetésével egyszerűsödik a testületi tagok kiválasztása, ugyanis mostantól álláspályázaton bárki jelentkezhet, aki a szakmai és jogszabályi feltételeknek megfelel. A tagokról és a testületek elnökéről a fogyasztóvédelemért felelős miniszter dönt. A változás a vállalkozásoknak is kedvező lesz: országos eljárási szabályzat készül, amellyel egységes gyakorlat alakul ki mind a húsz testületnél. A törvénymódosítás további célja a fogyasztóvédelem hatékonyságának javítása a határon átnyúló ügyekben, a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörei például kibővülnek az online kereskedelem esetében. Ez azt jelenti, hogy a hatóság jogsértés esetén elrendelheti a tartalom eltávolítását az adott honlapról, felkérheti a tárhelyszolgáltatót a felület eltávolítására, a hozzáférés letiltására vagy korlátozására.

Autóvásárlást követően is szükség lehet hatékony segítségre
Fotó: 123RF

A Budapesti Békéltető Testület is csütörtökön adott tájékoztatást az első fél évéről. A szóban forgó hat hónap alatt csaknem háromezren fordultak segítségért a fővárosi testülethez. Ebből 563-an fogyasztóvédelmi tanácsot, 2366-an a testület díjmentes eljárását kérték vitarendezés céljából. Mindeközben a Budapesti Békéltető Testület ellátta az online nemzeti tanácsadó pont feladatait is, és a digitális fogyasztóvédelemben is segítséget nyújtott. Mint külön erre kijelölt szervezet, határon átnyúló online vitákban is döntött. Az összeállításában kiemelték, hogy szükséges a vállalkozások felkészítése a XXI. századi fogyasztóvédelemre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.