Elképesztő nagyságú pénzt kap a dél-amerikai állam

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az ecuadori hatóságok megállapodtak egy 6,5 milliárd dolláros hitelcsomagról, amely segíti a dél-amerikai ország gazdaságának megerősítését.

Forrás: MTI2020. 08. 29. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF pénteken kiadott közleményében jelezte, hogy a stabilizációs programok és strukturális reformok támogatására szolgáló hitelkeretet biztosító kibővített megállapodás (Extended Fund Facility, EFF) alapján 6,5 milliárd dollárt biztosítanak 27 hónap futamidőre.

Ecuador ingatag gazdaságát súlyosan érintette a koronavírus-járvány és az olajárak összeomlása. A valutaalap becslése szerint idén 11 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék (GDP), és számos ecuadori család zuhan szegénységbe.

Az ecuadori jegybank előrejelzése szerint idén 550 ezer munkahely veszhet oda a járvány miatt, a GDP pedig 7,3 százalék és 9,6 százalék közötti mértékben csökkenhet.

Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója jelezte, az ügyvezető igazgatóság elé terjeszti jóváhagyásra a szakértők által egyeztetett technikai megállapodást.

Lenin Moreno ecuadori elnök nagyszerű hírnek nevezte, hogy sikerült megállapodásra jutni, és azt ígérte, hogy együttműködik a Nemzetközi Valutaalap vezetőjével.

A legfrissebb adatok szerint a mintegy 17,6 milliós lélekszámú országban meghaladta a 112 ezret a SARS-CoV-2 koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma, a halottak száma pedig a 6500-at, amivel Ecuador jelenleg a 28. helyen áll a világ országait rangsoroló listán. A dél-amerikai országok közül Brazíliában, Peruban, Kolumbiában, Chilében, Argentínában és Bolíviában még ennél is súlyosabb a helyzet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.