Elszaladt a családi házak ára

Az elmúlt időszakban elképesztő mértékben, mintegy harminc százalékkal nőttek egy átlagos családi ház fajlagos kivitelezési költségei — derül ki a legnagyobb hazai pénzintézet Magyar Nemzetnek küldött összegzéséből. Eszerint 300 ezer forintos négyzetméterár alatt ma már csak a legritkább esetben lehet házat építtetni, ráadásul illúzió azt gondolni, hogy a készházak jelentősen olcsóbbak lennének.

2019. 05. 29. 15:24
null
Függő helyzetben. A helyszín mellett az alapanyagok minősége is jelentősen befolyásolja a kivitelezési költségeket Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha egy családi ház építésének egy négyzetméterre eső jellemző költségét korábban sem volt egyszerű meghatározni, a folyamatosan változó árak miatt ez ma még nehezebb. Nemhogy a szomszédok vagy barátok beszámolóira, de szakmai becslésekre sem nagyon lehet támaszkodni – a jelentős áremelésekkel a tervezhetőség nehezebb, a bizonytalanság pedig nagyobb lett.

A fajlagos költségekben eleve számos tényező játszik kisebb-nagyobb szerepet: erősen függ a ház építőanyagától, technológiájától, a fűtési, a szigetelési és a szellőzési megoldásoktól, továbbá attól, mennyire „okos” a ház vagy mekkora kiegészítő építményrészek – garázs, pince, terasz, erkély – tartoznak hozzá. A minőség is jelentős befolyásoló tényező, hiszen manapság az alaptermékektől és a legegyszerűbb megoldásoktól a luxuskivitelig számtalan mód jöhet számításba. A minőség mellett a helyszín is erősen meghatározza az árakat. Egyáltalán nem ugyanazok a költségek Budapest XII. vagy XVIII. kerületében, a főváros északnyugati vagy délkeleti agglomerációjában, a Balaton partján vagy a tótól távolabb, egy nyugat-magyarországi nagyvárosban vagy egy kelet-magyarországi kistelepülésen. Az áraikról tájékoztatást nem szívesen adó szakemberek és kivitelezőcégek általában éppen erre hivatkoznak, mondván, minőségtől és helyszíntől füg­gően óriási a különbség.

Függő helyzetben. A helyszín mellett az alapanyagok minősége is jelentősen befolyásolja a kivitelezési költségeket
Fotó: Havran Zoltán

A kép tisztázása érdekében megkerestük a magánépítkezések egyik legnagyobb finanszírozóját, az OTP Bankot. A pénzintézet a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy 2018-ban egy átlagos állapotú családi ház kulcsrakész kivitelezési ára nettó 361 ezer forint volt egy négyzetméter hasznos alapterületre számítva. Ez óriási, mintegy 30 százalékos áremelkedésről tanúskodik, hiszen a bank adatai szerint 2017-ben 274 ezer, három évvel ezelőtt pedig 251 ezer forint volt a fajlagos ár. A pénzintézet megjegyezte: igényektől és minőségtől függően ebből ki­indulva 10-20 százalékot lehet lefaragni, azaz egy önálló ház építési költsége minimum 290-300 ezer forint egy négyzetméterre vetítve. Ugyanakkor az OTP is hangsúlyozta, hogy nagy re­gionális eltérések lehetnek, vagyis az ország bizonyos részein ennél olcsóbban is lehet építkezni, különösen, ha megfelelő minőségű bontott anyagokat – például téglát és cserepet – használnak fel a házhoz, a kalákában történő építkezésről nem is beszélve.

Felfelé viszont sokkal nagyobb a mozgástér: a legjobb anyagokból épülő, luxus gépészeti megoldásokkal felszerelt háznál bőven másfélszeres lehet a szorzó az alapárhoz képest, vagyis ilyen esetben az 550-600 ezer forintos négyzetméterár sem ritka. Fontos hozzátenni, hogy generálkivitelezővel történő építkezésnél a nettó árhoz jelenleg öt százalék forgalmi adót kell hozzászámolni (valamint a fővállalkozó néhány százalékos díját). Saját szakemberekkel történő kivitelezésnél 27 százalék áfát kell ugyan fizetni a munkadíjak és az anyagköltségek után, azonban ebből akár ötmillió forintnyi adót vissza lehet igényelni.

A közhiedelemmel ellentétben a készházak sem lényegesen olcsóbbak. Az OTP szerint egy könnyűszerkezetes családi ház kulcsrakészen 320-380 ezer forintos négyzetméteráron valósult meg tavaly. Tehát ezek a házak az elmúlt évben drágultak meg jelentősen: 2017-ben még 240-280 ezer, 2016-ban pedig 230-260 ezer forint volt az átlagos fajlagos áruk. Készházat választani ezért inkább a hagyományos téglaházak építéséhez képest kiszámíthatóbb költségtervezés vagy a gyorsabb kivitelezés miatt érdemes.

Ösztönzött építkezések

A családi otthonteremtési kedvezménynek, az ötszázalékos lakásáfának, illetve az adó-visszatérítésnek köszönhetően a családi házas építkezések is nagyon felfutottak az elmúlt időszakban. A tavaly átadott új lakások 53 százaléka volt családi ház, ami 9371 otthont jelent. Az árak növekedése ellenére hosszú idő után ismét több mint tízezer családi ház készülhet el 2019-ben. Mivel azonban az áfaszabályozás miatt idén futnak csúcsra a társasházilakás-átadások, arányuk némileg csökkenni fog a teljes újlakás-számon belül.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.