Építészkamara: teljesíti a szervezet az ÁSZ-ajánlást

A kamarai elnök leszögezte: a gazdálkodásuk és működésük átlátható és megfelel a követelményeknek.

Magyar Nemzet
2020. 08. 15. 12:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maradéktalanul és határidőre teljesítik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ajánlásában foglaltakat a Magyar Építész Kamara és területi szervezetei – közölte a köztestület elnöke szombaton az MTI-vel. Hajnóczi Péter emlékeztetett: az ÁSZ csütörtökön nyilvánosságra hozott ellenőrzésében a számvevőszék a Magyar Építész Kamara országos szervezete elnökének, valamint területi szervezetei elnökeinek összesen 22 javaslatot fogalmazott meg, amelyek alapján a címzetteknek harminc napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Ez az elnök szerint a 19 megyei és az országos kamarát tekintve átlagosan 1,1 ajánlást jelent kamaránként. Hozzátette: három kamara működését a vizsgálat teljesen hibátlannak minősítette. Rámutatott: az ÁSZ ellenőrzése azt is megállapította, hogy a Magyar Építész Kamara országos kamarája a szervezeti működési kereteit a jogszabályi előírások szerint kialakította, valamint a költségvetési támogatások nyilvántartása és a támogató felé történő elszámolás szabályszerű volt.

Az építész kamarák 1996-ban történt megalakulásuk óta a taggyűlések vagy a küldöttgyűlések által jóváhagyott éves költségvetési terveik szerint működnek, a gazdálkodásról szóló éves beszámolókat a taggyűlések vagy a küldöttgyűlések hagyják jóvá – magyarázta az elnök. Ezek a kamarai honlapokon megtekinthetők, így a gazdálkodásuk és működésük átlátható és megfelel a velük szemben támasztott követelményeknek.

Az ÁSZ csütörtökön közzétett, a mérnöki és az építész kamarákat vizsgáló ellenőrzésében szabálytalannak találta azt, hogy az építész területi kamarák nem gondoskodtak a tagdíjak szabályszerű nyilvántartásáról, a tagdíjkövetelések folyamatos nyilvántartása nem volt biztosított. Mindennek következtében a szakmagyakorlást végző kamarai tagok nyilvántartása nem volt megbízható, így nem bizonyított az építészeti tevékenységet végzők jogszabályi előírásnak megfelelő működése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.