Erősödött az egyetemi K+F-tevékenység

A szakpolitikai várakozásoknak megfelelően 2018-ban jelentősen nőttek a magyar szereplők K+F ráfordításai, amiben fontos szerepet játszik a 2014-ben kidolgozott KFI stratégia megvalósítása.

Magyar Nemzet
2019. 07. 14. 8:30
A hónap végén rendezendő K+F konferencián nagyvállalatok vezetői osztják meg tapasztalataikat
A hónap végén rendezendő K+F konferencián nagyvállalatok vezetői osztják meg tapasztalataikat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakpolitikai várakozásoknak megfelelően 2018-ban jelentősen nőttek a magyar szereplők K+F ráfordításai, amiben fontos szerepet játszik a 2014-ben kidolgozott KFI stratégia megvalósítása, az elmúlt évek sikeres felsőoktatási politikája, a nagy volumenű állami támogatási programok.

A K+F-ráfordítások hatékonyabb hasznosulásához ugyanakkor további lépések szükségesek – állapította meg az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium (ITM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szaktárca ismertette: a K+F-ráfordítások a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes jelentése szerint tavaly több mint 21 százalékkal – a 2017. évi 517,3 milliárd forintról 628,4 milliárdra – emelkedtek. A Magyarországon évek óta 1,3 százalék körül mozgó GDP-arányos K+F-ráfordítás mutató 2018-ban elérte a 1,49 százalékot. Ez nemcsak az előző évi 1,35 százalékhoz képest jelentős előrelépés, hanem jóval meghaladja az eddig mért legmagasabb értéket, a 2013-as 1,39 százalékot is.

A jelentős növekedésben már tükröződnek a Befektetés a jövőbe című stratégia mentén elindított nagy volumenű állami támogatási programok, amelyek az egyetemek és kutatóintézetek mellett lehetővé tették számos vállalkozás számára is K+F tevékenységének erősítését – jelezte az ITM. E programokba beletartoznak az uniós társfinanszírozással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) megvalósuló projektek, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) alapjából támogatott projektek is, amelyeken keresztül a KFI-stratégia – az NKFI Hivatal hatékony közreműködésével – jelentős részben megvalósul.

A szaktárca szerint ezek közül kiemelten fontos a felsőoktatási intézményi kiválósági program, amely az egyetemi szférában tapasztalható mintegy 15 milliárd forintos növekedés forrását adta. A felsőoktatás K+F-ráfordítása ezzel csaknem a vállalkozási szektoréval azonos mértékben (20,78 százalék) nőtt, míg a kutatóintézeteknél a növekedés ennek kevesebb mint a fele (9,51 százalék).

A felsőoktatásban 2014 óta stabilan növekszik a kutatói létszám – idén 3,4 százalékkal –, míg a kutatóintézeteknél 2,9 százalékos csökkenés volt tapasztalható tavaly.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.