Esett a vezető részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 586,80 pontos, 1,32 százalékos csökkenéssel, 43 929,17 ponton zárt hétfőn.

Forrás: MTI2020. 01. 27. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részvénypiac forgalma 7,9 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége gyengült a pénteki záráshoz képest. Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, komoly eséssel indult a hét a tőzsdéken, alapvetően a kínai vírusfertőzés terjedése miatti félelem határozta meg a kereskedést. Pénteken már a tengerentúlon is „lefordultak” a piacok, és Ázsiában is inkább profitot realizáltak a befektetők.

Ez a kockázatkerülés jellemezte a hétfői kereskedést is. Az európai piacokon komoly eladási hullám alakult ki, a főbb indexek 2 százalék fölötti mínuszban vannak. Hasonlóképpen negatív kép rajzolódik ki az amerikai piacokon, ahol jellemzően másfél százalékos mínuszokat látni – mondta. Hozzátette, ezzel párhuzamosan a hazai parkett is gyengélkedik. A nagypapírokkal kapcsolatban nem jöttek ki egyedi vállalati hírek, a nemzetközi hangulat határozta meg a fő irányvonalat – mondta.

Annak kapcsán, hogy hétfőn újabb történelmi mélypontra – 338,82 forintra – gyengült a forint az euróval szemben, úgy vélte, e szempontból a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntése lehet érdekes, azon belül is a jegybankári kommentárok, hogy esetleg próbálnak-e valamit erősíteni a forinton.

A Mol árfolyama 48 forinttal, 1,77 százalékkal 2662 forintra csökkent, 1,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 270 forinttal, 1,83 százalékkal 14 470 forintra esett, forgalmuk 4,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1,50 forinttal, 0,33 százalékkal 456,50 forintra erősödött, forgalma 81,7 millió forint volt.

A Richter-papírok 20 forinttal, 0,30 százalékkal 6560 forintra gyengültek, forgalmuk 1,2 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3679,58 ponton zárt hétfőn, ez 51,53 pontos, 1,38 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.