Európai összehasonlításban is gyors a honi növekedés a szektorban

Az európai startuppiac mind a befektetések számát, mind értékét tekintve rekordot döntött tavaly — állapítja meg a legfrissebb EY Start-Up-Barometer. A tőkebefektetések száma arányaiban Magyarországon nőtt a leginkább az egy évvel korábbi állapothoz képest. A legtöbb befektetői pénzhez 2018-ban is Nagy-Britannia induló vállalkozásai jutottak.

Magyar Nemzet
2019. 04. 25. 15:24
null
Az egyik sikeres vállalkozás adalékmentes készételeket készít Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Töretlen a bizalom az európai startupok iránt, így az azoknak nyújtott befektetések száma és értéke is új csúcsot ért el tavaly. Összesen 4199 alkalommal vontak be tőkét startupokba 2018-ban, ami 15 százalékos emelkedést jelent az azt megelőző évhez képest. Az európai startuppiacot vizsgáló EY-tanulmány szerint a befektetések értéke két számjegyű növekedéssel (11 százalékkal) átlépte a 21 milliárd eurót. A magyar startupokba a tavaly elért 132 tranzakcióval duplaannyi befektetés érkezett, mint egy évvel korábban, ami páratlan eredmény a rangsorban. A tőkebefektetések számát tekintve Magyarország ezzel az előkelő nyolcadik helyet foglalja el Európában, megelőzve Oroszországot és Dániát (123, illetve 102 tranzakció). A régióból egyedüliként hazánk került fel a top 10-es listára.

– Magyarországon egyre fejlettebb a startup-ökoszisztéma, és részben ennek is köszönhető, hogy a hazai startup­közösség Európában is az egyik legaktívabbnak számít – mondta Nagy Ferenc, az EY tranzakciós tanácsadási üzletágának szakértője. – Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az innovatív szemlélet és egy jó ötlet azonban önmagában nem elég a siker eléréséhez. Elengedhetetlen egy elkötelezett és hiteles csapat, továbbá a nemzetközi üzleti szemlélet és stratégia, amelyek kulcsszerepet játszanak abban, hogy az alapítók megtalálják a számukra megfelelő befektetőt jövőbeni terveikhez – tette hozzá a tanácsadó.

Az egyik sikeres vállalkozás adalékmentes készételeket készít
Fotó: 123RF

Nagy-Britanniában több mint hétmilliárd eurót fektettek induló helyi cégekbe, ezzel továbbra is vezető pozíciót foglal el az európai startup-ökoszisztémában. A második helyezett Németországban közel ötmilliárd eurót invesztáltak, míg Franciaország induló vállalkozásainak megközelítőleg 3,5 milliárd euró jutott 2018-ban.

Az EY Start-up Barometer 2014-ben indult, a felmérést 2015 óta hathavonta teszi közzé a tanácsadó cég. Az elemzés forrásai induló vállalkozások vagy befektetők közleményei, illetve a VentureSource globális cégadatbázisa. A tanulmány alapve­tően a nyolc évnél nem régebben indult startupokra koncentrált, kivéve azokat, amelyek alapítási éve ismeretlen vagy amelyek az alapítás óta eltelt hosszabb idő ellenére a közvélemény szemében továbbra is induló vállalkozásnak számítanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.