Februárban még dőlt az adó

Az első két hónapban kétszázmilliárd forinttal több adó folyt be idén, mint tavaly: érdemi adóemelés nem volt, gazdasági fellendülés annál inkább. Márciusban azonban hazánkba is betört a járvány, s ez sokat változtathat az összképen.

Jakubász Tamás
2020. 04. 08. 11:38
null
15_adobevetel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban még nem érződtek idehaza nyilvánvaló módon a globális koronavírus-járvány káros gazdasági hatásai – legalábbis erre utalnak az első két hónapról szóló adóbevételi adatok. A Pénzügyminisztérium legutóbbi részletes kimutatásából az olvasható ki, hogy az esztendő első két hónapjában összesen 2300 milliárd forint folyt be a hat legjelentősebb köztehertípusból, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, a járulékokból, a személyi jövedelemadóból, a forgalmi adóból és a szociális hozzájárulási adóból. Az idei összeg már csak amiatt is lényeges volt, mert érezhetően meghaladta, megközelítőleg kétszázmilliárddal, az előző év azonos időszakának bevételét.

A részletekből kiderült, hogy a válság betöréséig a korábban megszokottak szerint zajlott a hazai gazdasági élet. A jelentős közterhek mindegyikénél bevételnövekedés mutatkozott, s mivel érdemi adóemelés nem volt, a változás a kedvező folyamatok egyértelmű jeleként fogható fel. Az általános forgalmi adónál két hónap alatt 56 mil­liárddal folyt be több idén, mint tavaly, aminek oka egyrészt az lehetett, hogy hatékonyan működtek a feketegazdaság letöréséért kialakított adóhatósági rendszerek, másrészt nem csökkent a forgalom a hazai üzletekben, szolgáltatóknál. Utóbbinak az alapozhatott meg az év elején is, hogy nőttek a keresetek és a munkaerőpiac adatai is kedvezően alakultak. Ezek a mozzanatok a személyi jövedelemadó címén és a járulékok formájában befolyó összegek nagyságára is hatással lehettek – a munkavállalók után fizetendő terhekből több mint kilencvenmilliárdos plusz keletkezett két hónap alatt. A társasági adó 35 milliárdos többletére a pénzügyi tárcánál az év végi adófeltöltési kötelezettség tavalyi eltörlését hozták fel magyarázatul: bizonyos összegek tavaly helyett idén futottak be. A jövedéki adónál pár milliárdos többlet jelentkezett, amely a minisztérium összefoglalója szerint részben az üzemanyagok iránti keresletnövekedésre vezethető vissza.

A globális koronavírus-járvány márciusban már idehaza is erősen éreztette gazdasági hatását, így a harmadik havi részletes adatok már minden bizonnyal más képet mutatnak majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.