Felfelé módosították a japán GDP-növekedés ütemét

Japán gazdasága erősebb ütemben bővült a tavalyi utolsó negyedévben, mint azt az első gyorsbecslésben feltételezték, ami annak köszönhető, hogy az előző negyedévben elszenvedett természeti csapások után a tőkeberuházások növekedése gyorsan helyreállt.

Forrás: MTI2019. 03. 08. 12:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán kormány pénteken közzétett, második becslésen alapuló adatai szerint tavaly október-decemberben 0,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző három hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 1,9 százalékkal bővült a gazdaság.

A felülvizsgált adatok jóval kedvezőbbek az első becsléseknél és meghaladják az elemzői várakozásokat is. A február 13-án nyilvánosságra hozott első becslésben 0,3 százalékos negyedéves és 1,4 százalékos éves szintű növekedés szerepelt, az elemzők pedig 0,4, illetve 1,8 százalékra számítottak.

Július-szeptemberben, amikor egy sor természeti csapás miatt zavarok keletkeztek az ellátási láncokban, akadozott a gyárak termelése és a kiszállítások, ráadásul a külföldi kereslet lanyhulása aláásta az exportot is, negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal, éves szinten pedig 2,5 százalékkal csökkent a GDP.

Bár a negyedik negyedéves adatokat felfelé módosították, a közgazdászok nem túl a derűlátóak a jövőt illetően, tekintettel az ipari termelés és az export csalódást keltő teljesítményére, valamint a japán gazdaságot is visszavető amerikai-kínai kereskedelmi háborúra. Az idei év első felében várhatóan gyengülnek a tőkeberuházások és a gazdasági növekedés, mivel az export megcsappan és a raktárkészletek nőnek a világkereskedelem lassabb ütemű bővülése miatt.

Tavaly október-decemberben az előző negyedévhez képest a tőkeberuházások 2,7 százalékkal nőttek, ami 2015 első három hónapja óta a leggyorsabb ütem. Elemzők azonban 2,8 százalékot vártak a 2,4 százalékos első becslés után.

A raktárkészletek 157 milliárd jennel (1,41 milliárd dollárral) gyarapodtak, és már a második egymást követő negyedévben nőttek a nyersanyagok és félkész termékek felhalmozása miatt.

A háztartások fogyasztása, amely a GDP nagyjából 60 százalékát teszi ki, 0,4 százalékkal nőtt tavaly október-decemberben az előző negyedévhez hasonlítva. Ez kevesebb az előzetesen közölt 0,6 százaléknál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.