Félretájékoztat néhány bank a babaváró támogatásról

Nem kell fizetni a babaváró hitel felfüggesztése idején kezességvállalási díjat – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a pénzintézetek állásfoglalása alapján a Bank360.

2019. 08. 08. 7:34
null
Gyermekáldásnál törlesztőt és díjat sem kell fizetni Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell fizetni a babaváró hitel felfüggesztése idején kezességvállalási díjat – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a pénzintézetek állásfoglalása alapján a Bank360. Normál törlesztési időszakban a díjat a törlesztőrészlettel együtt havonta kell fizetni, de a kamattámogatás időszaka alatt a törlesztő és a díj együttesen nem haladhatja meg a havi ötvenezer forintot.

Jóllehet, korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma már leszögezte, hogy a kezességvállalás díja a havi törlesztőrészlethez kapcsolódóan fizetendő, azaz szüneteltetés idején ezt sem kell fizetni, az elmúlt hetekben számos bankfiókban kaptak a hitel iránt érdeklődők ezzel ellentétes tájékoztatást. E szerint a házaspárnak abban a három évben is fizetnie kellene az évi 0,5 százaléknyi kezességvállalási díjat, amikor a gyermek születése után amúgy felfüggesztették hiteltörlesztését – ez azonban nem így van. A portálnak egyes pénzintézetek azzal indokolták a félretájékoztatást, hogy „nehéz – az igénylési roham miatt egyébként is túlterhelt ügyintézőknek a több tucat termék mellett – egy ilyen bonyolult hitel minden részletével tisztában lenni”.

Gyermekáldásnál törlesztőt és díjat sem kell fizetni
Fotó: Éberling András

Olvasói jelzések alapján lapunk is több problémáról értesült a babaváró támogatás banki ügyintézésével kapcsolatban. Ezek közé tartozik, hogy noha a támogatást minimális jövedelmi előírásokhoz kötötte a jogalkotó, egyes pénzintézetek a hitelbírálatkor a piaci kölcsöneiknél is szigorúbban vesznek számításba egyes jövedelmeket, így a megbízási szerződéses munkabért, az olyan – akár közalkalmazotti jogviszonyból származó – rendszeres jövedelmet, amelynél nem határozatlan, hanem határozott idejű a szerződés, vagy éppen a doktori ösztöndíjat.

A családvédelmi akcióterv részeként július 1-jétől elérhető támogatás lényege, hogy a fiatal házaspárok akár tízmillió forintot kaphatnak nullaszázalékos, szabad felhasználású hitel formájában. Első gyermekük megszületésekor ennek törlesztését három évre felfüggesztik, a másodiknál újabb három évre felfüggesztik és a tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyermek érkezésekor pedig a teljes tartozást eltörlik. A támogatást egyszer lehet igényelni, a lehetőség 2022. december 31-ig igényelhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.