Furcsa pár: olaj és fúziós energia

Nagy a társadalmi nyomás az olajvállalatokon abban a korban, amikor a karbonmentes gazdaságba való átmenet világszerte az egyik legfontosabb törekvés. Mára klasszikussá vált az olajpénzek zöld­energiás beruházásokba fektetése, ám ez valódi innovációt nem hordoz magában. Annál inkább a fúziós energia, amely az amerikai Chevronnak tetszett meg.

2020. 08. 15. 8:44
Chevron oil exploration drilling site near Midland
Kapóra jön a cégeknek a technológia fejlődése, mert könnyen beszállhatnak már meglévő projektekbe Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs könnyű dolguk azoknak az olajvállalatoknak, amelyek úgy döntenek, hogy tennének a környezetért vagy legalábbis csökkentenék a környezetterhelésüket. Márpedig egyre nagyobb társadalmi – ezzel együtt pedig a befektetői, részvényesi – nyomás nehezedik ezekre a cégekre, amelyeknél akár még a belső késztetés is szerepet játszhat, amikor belevágnak egy-egy zöldebb projektbe. Kézenfekvő megoldásnak tűnhet a lehető legkevésbé környezetszennyező technológiák használata, ám ezek lassan megtérülő befektetések, nem is mindig könnyű kommunikálni a nyilvánosság felé, vagyis alacsony a PR-értékük. Ezzel együtt a legtöbb nagy olajvállalat már beépítette a működésébe a zöldtechnológiákat. A ló másik oldala pedig hangzatos, zöld, de pénzügyileg szintén nem feltétlenül megtérülő szolgáltatások futtatása.

Kapóra jön ezért az olajcégeknek a megújuló alapú energiatermelés fellendülése, a technológia fejlődése, hiszen mi sem egyszerűbb, mint – kedvező számok ismeretében – beszállni egy-egy napelem- vagy szélpark finanszírozásába.

Ahogyan az év elején a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is rámutatott: a tőkeerős, hagyományos energiavállalatok zöldenergiás befektetései elengedhetetlenek a tiszta energiatermelésbe való átmenethez. Ezek azok a cégek, amelyek megengedhetik maguknak, hogy a kutatás-fejlesztés-innováció területébe fektessenek, ezzel tegyenek azért, hogy az új megoldások elérjék azt a léptéket, amellyel már labdába rúghatnak a piacon – hangoztatta az IEA főigazgatója. Fatih Birol szerint probléma, hogy a szóban forgó tőkeerős cégek jellem­zően mind­össze a tőkeköltsé­geik egy százalékát irányították tavaly a főtevékenységükön kívüli területekbe, ennek a pénznek a legnagyobb hányada a már kevéssé kiszolgáltatott nap- és széliparba áramlott. Pedig most más technológiák, ­például a szén-dioxid leválasztása, tárolása és felhasználása, valamint a hidrogén energiaforrásként való alkalmazása lenne inkább támogatandó a főigazgató szerint, mert ezek még nem érettek meg a piacra lépésre.

Kapóra jön a cégeknek a technológia fejlődése, mert könnyen beszállhatnak már meglévő projektekbe
Fotó: Reuters

Fatih Birol – el nem ítélhető módon – nem említette a fúziós nukleáris energiatermelést, ezen belül is azt a fajtát, amelyikhez nem szükséges a mágneses tér fenntartása. A világ hetedik legnagyobb olajvállalata viszont igen, és úgy döntött, hogy be is száll a seattle-i startup, a Zap Energy projektjébe. A Chevron lépése nemcsak ­amiatt rendhagyó, mert kilépett a napelemes-szélfarmos-elektromos autós körből. Azért is, mert a szén-dioxid-mentes energiatermelésen belül egy kísérleti fázisban lévő technológia újragondolt változatának szavazott bizalmat és juttatott – nem publikus összegű – pénzt.

A hagyományos atomerőművekben a maghasadás (fisszió) nyomán felszabaduló energiát hasznosítják, ám kihívást jelent a folyamat közben keletkező radioaktív hulladék. A fúziós reaktorokban a hidrogén izotópjait egyesítik, ilyenkor szintén energia szabadul fel, de radioaktív hulladék nem. Ilyen, működő erőmű azonban még nem létezik, a Franciaországban épülő nemzetközi projekt, az ITER legkorábban öt év múlva indulhat el, de akkor is csak kísérleti jelleggel. A megoldás központi eleme egy elektromágnes, amelyben a hidrogén plazmaként lebeg, ám az elektromágneses tér fenntartása rengeteg energia felhasználásával jár. Ezt az elektromágnest iktatja ki a Zap Energy, vagyis kedvezőbb energiaegyenleggel kecsegtet. A 2017-ben alapított cég azt állítja, hogy az ő fejlesztésük juthat el a leghamarabb a kereskedelmi fázisba. Ha ez sikerül, az azt jelenti, hogy a Chevron most jó lóra tett, és valóban olyan befektetést hajtott végre, amilyennel Fatih Birol is elégedett lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.