Hamarosan élesíthetik a 25 milliárdos agrár-mentőcsomagot

A zöldség-gyümölcs termesztők, valamint a szőlészek és a borászok is kiemelt ágazati támogatásra számíthatnak a következő hetekben. Az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos mentőcsomagjából emellett az élelmiszeripar is részesülhet.

2020. 05. 08. 11:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István, agrárminiszter nemrég jelentette be, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozta a Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő programot. Ennek részeként a mintegy 25 milliárd forintos keret terhére két típusú támogatás elindítását tervezik. Vannak ágazatok, amelyeket közvetlenül és jelentősen sújt a koronavírus-járvány. Ide tartozik többek között a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a szőlőtermesztés és a bortermelés. Esetükben a már meglévő jogcímek keretét fogja megemelni a tárca, ugyanakkor azt sem tartják kizártnak, hogy emellett ideiglenes, egyszeri támogatásban is részesüljenek az érintettek.

A rendkívüli hozzájárulásról ugyanakkor a többi mezőgazdasági ágazatnak, illetve az élelmiszeriparnak sem kell lemondania. A tervek szerint a költségvetési többletforrások egy részének felhasználásával új támogatási lehetőséget nyit meg a tárca. Így azok a gazdálkodók és vállalkozások is hozzájuthatnak a segítséghez, amelyek ágazati szinten nem részesülnek külön támogatásban, a járvány miatt azonban érdemi bevételkiesést kellett elkönyvelniük.

Úgy tudjuk, hogy az új támogatási konstrukciók kialakításán jelenleg is dolgoznak a tárca illetékesei. Az intézkedések tartalmáról, a rendelkezésre álló forrásról és a szükséges tudnivalókról azonban csak későbbre ígértek tájékoztatást. – Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárású jóváhagyását követően mielőbb meghirdethessük az új felhívásokat – fogalmazott lapunknak adott válaszában a minisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.