Innovációs tárca: Meg kell védeni a magyar érdekeket az egységes európai piacon

Egy jól működő uniós belső piac ugródeszkát jelent a hazai vállalkozások számára, mivel megkönnyíti a magyar cégek európai piacokhoz és globális értékláncokhoz történő csatlakozását, ezért támogatjuk Európát abban, hogy megvédje stratégiai iparágait és vállalkozásait az Európán kívüli, környezetszennyező technológiák alkalmazása miatt olcsó versenytársaktól – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a pénteken Helsinkiben megrendezett versenyképességi miniszteri találkozón.

Forrás: MTI2019. 07. 05. 14:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fenntartható növekedésről, azon belül az egységes piacról, a dinamikus digitális gazdaságról és a modern iparpolitika integrációjáról is egyeztetett a találkozón, amelynek célja annak megerősítése volt, hogy az európai versenyképesség növelése nem képzelhető el fejlett európai ipari bázis, az Európai Unió (EU) régi és új tagállamai közötti gazdasági konvergencia, a tagállamok szuverenitását tiszteletben tartó társadalmi kohézió nélkül.

Közölte azt is, hogy elleneznek minden olyan bizottsági javaslatot, amely korlátozza a nyugat-európainál versenyképesebb magyar vállalkozások és munkavállalók szabad munkavállalását az EU-ban.

Az államtitkár szerint a polgárok és vállalkozások bizalmának megerősítését belső piaci jogaik érvényesítése tekintetében nem új eszközök bevezetésével, hanem a meglévők megerősítésével lehet leginkább segíteni. Magyarország kiemelt figyelmet fordít azon tevékenységekre, amelyek célja a termelékenység támogatása, az innováció egész gazdaságban történő érvényesítése, a digitalizáció térnyerésének ösztönzése. E célok eléréséhez járul hozzá egyebek mellett a regionális gazdaságfejlesztés, az egyetemek köré szerveződő tudományos és innovációs parkok hálózatának létrehozása vagy az új ipari PhD programok elindítása is – jegyezte meg.

Kiemelte, hogy az Országgyűlés a hazai kutatás-fejlesztés és innováció támogatása érdekében a héten fogadta el a kutatási, fejlesztési és innovációs rendszer intézményi struktúrájának és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosításokat. A jogszabályváltozáshoz kapcsolódó intézkedések támogatják a kutatási és a vállalati szféra, valamint a tudomány és a finanszírozás közötti együttműködést, és ezáltal növelik Magyarország versenyképességét – közölte az ITM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.