Ismét egészséges az ivóvíz Siófok Kilitin

Megszűnt a baktériumszennyezettség a vezetékes ivóvízben, így újra forralás nélkül lehet fogyasztani Siófok Kiliti városrészében. A DRV Zrt. a szennyezés forrásának felderítését szolgáló rendkívüli vízmérő-leolvasások alkalmával eddig 3 illegális hálózatra táplálási helyet azonosított.

2020. 08. 05. 13:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezetékes ivóvíz ismét forralás nélkül alkalmas emberi fogyasztásra Siófok Kiliti városrészében – jelentette be a DRV a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával történt egyeztetés értelmében. A vízellátó rendszer fertőtlenítését követően a vízminőség helyreállt, ezért a csapvíz forralására a továbbiakban nincs szükség. A korlátozást július 29-én rendelte el a hatóság a Pseudomonas-szennyezettség miatt. A DRV szakemberei rendkívüli ellenőrző vízmérő-leolvasásokat végeztek augusztus 1–2-án a településrészen, amit a mostani hétvégén megismételnek.

Nem kerülhet szennyezett víz a hálózatba
Fotó: MTI–Beliczay László

A DRV Zrt. az elmúlt években gyakran szembesült azzal a problémával, hogy egy adott ingatlanon rákötötték a saját, fúrt kutat az ingatlan belső ivóvízhálózatán keresztül a közüzemi ivóvízhálózatra. Jelenleg Magyarországon az ásott vagy fúrt kutak döntő többsége nincs engedélyeztetve, belső szerkezetük nem ismert, ráadásul nagy részük talajvizet termel ki. Magyarországon a talajvizek 90 százaléka szennyezett műtrágya- és növényvédőszer-maradványokkal, valamint a bakteriális szennyezés is gyakori.

Azért, hogy csökkentsék a hasonló esetek előfordulását, a jövőben a társaság szakemberei a leolvasások és a vízmérőcserék alkalmával is minden esetben ellenőrizni fogják, hogy visszafelé forog-e a vízmérő óra, a vizsgálat eredményét jegyzőkönyvben rögzítik, majd megteszik a szükséges intézkedéseket. A DRV Zrt. továbbra is arra kéri a felhasználókat, hogy felelősen, szakszerűen és a jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltessék a házi vízellátó rendszerüket, hogy ne veszélyeztessék mások egészségét.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.