Jobban fogynak az alapcikkek az üzletekben

Egyre látványosabb a különféle alaptermékek, fertőtlenítő hatású tisztítószerek iránt megnövekedett vásárlói igény a hazai üzletekben, több helyütt a fővárosban, s a városszéli bevásárlóközpontokban üresedő polcok jelzik, hogy a lakosság immár nagyobb hangsúlyt fektet a megelőző lépésekre. A készletek mértéktelen felhalmozása továbbra sem indokolt, ugyanakkor kiemelt szerepe lett a felelős magatartásnak a vásárlók és a kereskedelemben dolgozók részéről.

2020. 02. 28. 5:45
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött az alap- és tartós élelmiszerek felhalmozása itthon, és számottevően nőtt az igény olyan higiéniai tisztító- és takarítószerek iránt, amelyekben fertőtlenítő vagy klórhatású anyagok vannak. Több hazai áruházláncnál a koronavírus olaszországi elterjedése miatti ijedtség hatására az elmúlt napokban látványossá váltak a bolti vásárlások és a házhoz szállítással ­online megrendelt árucikkek felhalmozása – jelezték lapunknak vállalati források. A főváros több pontján, főképp a nagyobb alapterületű üzletekben, illetve a drogériákban néhol kiürült polcok, átmeneti áruhiány jelzi a megnövekedett keresletet, ez minden vásárló számára látványos, de maguk az áruházi alkalmazottak, s a kereskedelmi szektor meghatározó részét képviselő szakszövetség is megerősítette: a szokásos értékesítéshez képest nagyobb bizonyos termékek eladási forgalma, habár ez területileg nagyon változó mértékű.

– Az elmúlt 24 óra forgalmi adatai azt mutatják, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalatainál egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet. Hangsúlyozzuk, hogy a tagvállalatok képesek garantálni az ellátásbiztonságot, áruhiányra a jelenlegi forgalomnövekedés alapján nem kell számítani – közölte lapunkkal a nagyobb ­piaci szereplőket, az Aldi, Auchan, Lidl, Metro, Penny Market, Spar és a Tesco áruházakat képviselő szervezet.

Vámos György főtitkár elmondta: a gyorsabb ütemben fogyó árucikkek feltöltése folyamatos, de esetenként nincs összhangban az igényekkel, amiatt sem, mert az ágazat munkaerőhiánnyal küzd, s mert érezhetően nagyobb hangsúlyt fektetnek a magyarok a koronavírus terjedésének megelőzésére, ahogy azt a hatóságok, szakértők javasolják. Kiemelte: az áruházakban, raktárakban, logisztikai központokban széles áruválaszték áll rendelkezésre, de esetenként szükség van a türelmes együttműködésre is a vásárlók részéről.

A szokásoshoz képest nagyobb a tartós élelmiszerek eladási forgalma, ám áruhiány nem léphet fel
Fotó: Teknős Miklós

– Az áruházak az ilyen eseteket, csakúgy mint a hagyományosan kiemelkedő forgalmú időszakokban, megfelelő módon tudják áruházi szinten kezelni – fogalmazott. Megjegyezte: a friss napi termékekből, mint a kenyér, tej, nem érzékelnek forgalomnövekedést.

Ezzel együtt továbbra is óva intett a pánikszerű vásárlásoktól, egyrészt, mert van elegendő árucikk, másrészt, mert a hatékony fellépéshez mindenki együttműködésére szükség van. A kereskedelem figyelemmel kíséri az operatív törzs iránymutatásait, a hatóságok állásfoglalásait, az aktuális helyzet értékelésében mindenkor az a mérvadó.

– A láncok fölkészültek, naponta fölülvizsgálják a rendeléseiket a beszállítók felé, így a saját készleteken felül zavar az ellátásban nem várható, amíg a gyártói, beszállítói kapacitás is el tudja látni az igényeket – szögezte le.

– A legfontosabb a megelőzés: aki betegnek érzi magát, azonnal forduljon orvoshoz, és ne menjen dolgozni akkor sem, ha csak náthásnak érzi magát. Ezt a kereskedelmi dolgozóknak különösen fontos betartani, hisz közvetlen kapcsolatban vannak a vásárlókkal – jelentette ki lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba elmondta: már korábban fölhívták a figyelmet a megelőzés fontosságára, a gyakori kézmosás alapvető szerepére.

Megjegyezte: ilyen körülmények között fölerősödik a munkaerőhiány problémája is, de mindannyiunk kötelessége a felelős magatartás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.