Kedvezőtlenebbnek látják a helyzetüket

Enyhe gyengülés érzékelhető a magyar gazdaságban a vállalatok visszajelzése alapján, de még így is jónak mondható a gazdaság állapota — tette közzé az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében.

2019. 09. 19. 13:18
null
A hazai tulajdonú cégeknél alig változott a mutató Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzleti bizalom szintje a megelőző negyedévhez hasonlóan tovább csökkent hazánkban, míg a negyedéves konjunktúra mutató értéke 39-ről 33 pontra mérséklődött – áll az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) negyedéves vállalati konjunktúra felmérésében, amelyben 400 cégvezető véleményét kérdezték a cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól. A bizonytalansági mutató emelkedése pedig arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése kevésbé egyöntetűvé vált.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az adatokra reagálva az MTI-nek elmondta, hogy enyhe gyengülés érzékelhető a magyar gazdaságban a vállalatok visszajelzése alapján, de még így is az elmúlt években mért legjobb eredmények között van a legfrissebb mutató. Ugyanakkor jelzésértékű, hogy főleg a nagyvállalatok konjunktúra-visszaeséssel számolnak.

A hazai tulajdonú cégeknél alig változott a mutató
Fotó: Éberling András

Az MKIK GVI negyedéves konjunktúra mutatójának értéke az építőipari vállalkozások esetében a legmagasabb, a feldolgozóipari cégek körében pedig a legalacsonyabb. Az előző negyedévhez képest leginkább a döntően exportáló és a külföldi (rész)tulajdonú vállalatok körében csökkent a mutató értéke. A cégeket tulajdonszerkezet szerint vizsgálva az látható, hogy a tisztán hazai tulajdonban lévő vállalatok körében +35 pont, a külföldi (rész)tulajdonú vállalkozások esetében pedig +29 pont a konjunktúra mutató értéke. A tisztán hazai tulajdonban lévő vállalkozások esetén az előző negyedévhez képest két ponttal, a külföldi (rész)tulajdonú cégek körében 14 ponttal csökkent a mutató értéke.

A konjunktúra mutató értéke a döntően exportáló vállalkozások körében a legalacsonyabb (+26 pont), a részben exportálók esetében +44 ponton áll, míg a nem exportáló cégek körében +38 pont. Az előző negyedévhez képest a döntően exportáló vállalatok körében 17 ponttal, a részben exportáló cégek körében pedig kilenc ponttal csökkent a mutató értéke, a nem exportáló cégek között viszont öt ponttal emelkedett.

A mutató értéke a 20–49 fős vállalkozások esetében +37 pont, az 50–99 fős kategóriában +38 pont, a 100–249 fős cégek körében +35 pont, míg a 250 főnél nagyobb vállalatok esetében +32 ponton áll a mutató. Az áprilisi vizsgálathoz képest a legnagyobb, 250 fő feletti kategóriába tartozó cégek körében kilencpontos, a 100–249 fős cégek körében pedig ötpontos csökkenés következett be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.