Két év juthat az új ciklus előkészítésére

Magyar Nemzet
2020. 07. 04. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétéves átmeneti időszak előzheti meg az új közös agrárpolitika életbe lépését. A Takarékbank értesülései szerint az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő tanács június 30-án szakértői szinten megegyezett abban, hogy – az Európai Bizottság (EB) ellenkezése ellenére – a korábbi egy évvel szemben kétéves lesz az átmeneti időszak a közös agrárpolitikában. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, Nagy István agrárminiszter is kiállt a hosszabb felkészülést garantáló döntés mellett. A tárcavezető szerint az EB javaslata veszélybe sodorná az agrártámogatások folyamatos hozzáférhetőségét.

A kétéves átmenetnek köszönhetően több idő maradna az új agrártámogatási rendszer kidolgozására és az immár a területalapú támogatásokra is kiterjesztett tagállami programok, az úgynevezett közös stratégiai tervek elfogadtatására az Európai Bizottsággal. Mezei Dávid, a Takarékbank agrártámogatásokért felelős ügyvezető igazgatója szerint a jelenlegi rendszert a gazdák és a kifizető ügynökség is megismerték, kitanulták. Annak meghosszabbítása 2022-ig nagyobb biztonságot jelent a termelőknek és a finanszírozó bankoknak egyaránt.

A Takarékbank szakértője felhívta a figyelmet, hogy az átmeneti időszakban zavartalanul folytatódhatnak a Vidékfejlesztési program területalapú kifizetései is, így az agrár-környezetgazdálkodási és az ökológiai gazdálkodási támogatások is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.