Kezdődik a stratégia megvalósítása

Az előttünk álló energetikai átmenet olyan kihívásokat állít, amelyekre még keresi a megoldásokat a szektor. Ilyen például a megújuló energia tárolása vagy éppen az energiaközösségek kiépítése, ezen területeken most mintaprojekteket támogat a kormány. Emellett a vezetékes fűtés nélküli települések problémájára is választ keresnek.

2020. 03. 19. 11:30
null
A kormány véget vetne a téli füstölésnek Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok kiírását jelentette be szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára. Schanda Tamás arról tájékoztatott, hogy a négy témakörben megjelent pályázatok keretösszege 12 milliárd forint, a támogatási intenzitás pályázatonként ötven-hetven százalék körül várható. A pénzügyi forrást a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó bevételek biztosítják. Az államtitkár ismertette, hogy az energetikai innováció kulcsterületeit az iparág meghatározó szereplőinek bevonásával, az Energetikai Innovációs Tanács javaslatai alapján azonosították be, így a szakmai szempontból megalapozott kiírások megfelelnek a hazai energiaipari cégek és az egyetemek lehetőségeinek, terveinek. A mintaprojektek sikerét követően a későbbiekben nagyobb keretösszeggel újabb pályázatok kiírása is várható – hangsúlyozta Schanda Tamás.

Kulcsfontosságú az áttérés

A pályázati kiírás az első nagy lépést jelenti a Nemzeti energiastratégia végrehajtásában, és szorosan kapcsolódik a klíma- és természetvédelmi akcióterv megújuló energiahasználatot ösztönző programjaihoz – jelentette ki az ITM energia- és klímapoliti­káért felelős államtitkára. Kaderják Péter jelezte: kétségtelen, hogy a tárca a figyelme és az erőforrásai nagy részét a koronavírus-járvány megelőzésére és a hatásai enyhítésére fordítja most, de nem téveszti szem elől azt sem, hogy míg a járvány átmeneti jelenség, addig a klímaválság tartós fenyegetést jelent az életfeltételeinkre.

Kulcsfontosságú a megújuló energia használatára való áttérés, az energiamegtakarítás, illetve az ehhez szükséges beruházások megvalósítása – emlékeztetett Kaderják Péter. Hozzátette: ezek döntően hazai vállalkozásokat segítenek abban, hogy a járvány alatt is fenntarthassák a munkahelyeiket. Jelenleg pedig az alacsony kamatkörnyezet is hozzájárul ahhoz, hogy ezek a tipikusan tőkeintenzív beruházások megvalósulhassanak. Az újszerű kihívásokra igyekszik választ nyújtani a négy új pályázat, amelyek céljait az államtitkár részletesen is ismertette.

Rugalmas árampiac

A hazai árampiacnak rugalmasabbá és innovatívabbá kell válnia, hogy a nagy mennyiségű, időjárásfüggő (jellemzően napenergia-alapú) áramtermelés ne veszélyeztesse az áramhálózat, illetve az áramszolgáltatás biztonságát, jelenlegi színvonalát. A napenergia-alapú termelés jelenlegi mértékének meghatszorozása a cél a következő évtizedekben, a hálózatokat pedig fel kell készíteni arra, hogy képesek legyenek kezelni a gyakran változó termelést. A pályázaton dön­tően tehát villamosenergetikai elosztó társaságok és partnereik jelentkezését várják. A hárommilliárd forintos kiírás az átviteli és az elosztóhálózat-üzemeltetőket támogatja az átalakuló pia­ci igények kiszolgálásában.

Megoldást kell találni továbbá a karbonmentes áram rövidtávú, néhány órás, illetve szezonális tárolására is. – Nagy kérdés, hogyan lehet bespájzolni a nyáron termelt tiszta áramot télre, ezért a második pályázatban arra keressük a megoldást, hogy hogyan oldható ez meg biogáz vagy tiszta hidrogén előállításának segítségével – mondta az államtitkár. Ez a legnagyobb, négymilliárd forintos kiírás.

A kormány véget vetne a téli füstölésnek
Fotó: 123RF

Energiaközösségek, tiszta fűtés

– Lehetőséget szeretnénk biztosítani helyi, megújuló energiát termelők és fogyasztók kisebb csoportjainak, hogy úgynevezett energiaközösségként működjenek, és minél hatékonyabban használhassák fel a forrásokat – mondta az államtitkár. Példaként a társasházakat említette: a mai szabályozás nem teszi lehetővé a zöldáram csoportos használatát ilyen esetekben, de akár összetettebb közösségeknél is érdemesnek látja a tárca ennek engedélyezését, segítendő az energiafelhasználás hatékonyságát. A mintaprojektek támogatására kétmilliárd forint érhető el.

Azok a települések, ahol nincsen vezetékes földgáz, sem távfűtés, XXI. századi fűtési megoldásokhoz juthatnak, döntően a helyben rendelkezésre álló, tiszta energiaforrások felhasználásával a negyedik, hárommilliárdos keretösszegű pályázat segítségével. A fejlesztésekre azért van égető szükség, mert számos településen tüzelésre nem alkalmas anyagokkal, hulladékkal is fűtenek, ami rendkívüli módon szennyezi a levegőt. Ezért a tárca azokat a megoldásokat keresi, amelyekkel a drága, országos hálózatokra való kapcsolódás nélkül is környezetkímélő módon, modern technikával oldható meg a szóban forgó településeken a fűtés.

Gazdaságélénkítő innovációk

A mostani világjárvány is rámutat arra, hogy innovatív ötletekre és gyors alkalmazkodóképességre van szükség ahhoz, hogy egy vállalat tartósan sikeres lehessen – mondta Schanda Tamás, kiemelve, hogy a magyar cégek, így a nemzetgazdaságunk teljesítménye is nagyban múlik az innovációs képességeinken. Az innovációs tárcavezető helyettese kifejtette: arra kell számítani, hogy a járvány gazdasági hatásai is begyűrűznek hazánkba. Ennek az első jeleit már látni lehet, de az államtitkár szerint olyan léptékű válság fog beköszönteni, amivel jó pár évtizede nem találkozott az emberiség. A kormány célja az, hogy az egész világot sújtó visszaesés ellenére is növekedni tudjon a magyar gazdaság, ehhez pedig szükség van az innovációra.

Megoldások versenye

A pályázat kiírásával az innovációs elképzelések versenyeztetése a cél, vagyis az ITM nem előre kiválasztott technológiákat, hanem az adott kihívásra legjobb választ adó megoldásokat fogja támogatni. Az értékeléseket pedig független szakértőkből álló bizottság végzi majd el. Mivel a támogatott projektek fizikai megvalósításán túl fontos cél a jövőbeli alkalmazhatóság értékelése is, ezért a nyerteseknek már a fenntartási időszak alatt rendszeres jelentésekben kell beszámolniuk tapasztalataikról. A pályázatok benyújtásának határideje 2020. május 29-e, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és ­Innovációs Hivatalon keresztül. Birkner Zoltán, a szervezet elnöke kiemelte, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt maximálisan nyitottak és rugalmasak lesznek az egyéni kérésekkel kapcsolatban, de a pályázatok beadási határidejétől nem térnek el, így a felgyorsított szakmai bírálat után már a nyár közepén-végén forráshoz juthatnak a jelentkezők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.