Kitart a kedvező munkaerőpiaci fordulat: többen találnak munkát

A kormányzati intézkedések nélkül nyolcszázmilliárd forinttal kevesebb beruházás valósulna meg, folytatás jön.

Nagy Kristóf
2020. 07. 06. 13:46
null
György László szerint bevált a patrióta gazdaságpolitika Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Harmadik hete több a munkába állók száma, ezzel párhuzamosan kevesebb a regisztrált álláskereső – hangsúlyozta György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, 376 ezerről 372 ezerre csökkent az álláskeresők száma.

Az állástalanok közül egyre többen helyezkednek el, az elmúlt héten 11 ezerről 16 ezerre nőtt a kilépők száma.

Az államtitkár felidézte: a június 15-i héten megtörtént a munkaerőpiaci fordulat, ám a folyamat törékeny, ezért is fontos a Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek megtartása. A fordulatot az is mutatja, hogy a közmunkások száma csökken, kilencvenezernél kevesebb, így a kétszázezer férőhelyes keretre – úgy tűnik – nem lesz szükség.

Az államtitkár emlékeztetett,

júliustól megszűntek az átmeneti adó és járulékkedvezmények.

A kamarák és a munkáltatói képviseletek fontosnak tartják, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések arányosak legyenek, ne túlzók. Így a lépések alkalmasak a gazdaság megvédésére egy esetleges második járványhullám során is.

– A járvány kitörése óta nyolcszázmilliárd forintnyi beruházást jelentettek be idehaza a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. Ez azt jelenti, ennyivel lenne kevesebb értékű beruházás, ha a kormány nem támogatná a fejlesztő vállalkozásokat – emelte ki az államtitkár. Felidézte: a Külgazdasági- és Külügyminisztérium elindítja a versenyképességnövelő beruházások támogatásának második körét. A lépés azért is fontos, mert szakértők úgy látják, a járvány miatt átalakulnak az értékláncok, stabilabbá válnak.

Hamarosan további 8-900 milliárd forintnyi beruházással kapcsolatban tesz bejelentést a kormány.

György László megjegyezte: a magyarországi intézkedések lehetővé teszik, hogy az átrendeződő világgazdasági folyamatokban előnyt szerezzünk a versenytársakhoz képest.

Emlékeztetett: a zöld-, a magyar és a high-tech vállalkozások technológiaváltását segítő, hetven százalékban államilag támogatott pályázat támogató okiratait augusztus végéig, szeptember elejéig legkésőbb megkapják a cégek. Ezt követően három hónapon belül a támogatást is megkapják.

A Gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb intézkedések közül a munkahelyvédelmi bértámogatás iránti igény tovább nőtt,

194,3 ezer munkavállaló után jár átlagosan havi 55,5 ezer forint állami kiegészítés,

a program 95 százalékban a hazai kkv-knak segítség. Munkahelyteremtő bértámogatást több mint 28 ezer regisztrált álláskereső után kapnak a cégek 33 és fél milliárd forint összegben, háromnegyedük mikrovállalkozás. A kutató-fejlesztőknek járó bértámogatásra már alig érkezik igény, 17 és fél ezer magasan képzett munkavállalót érint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.