Kivonul legnagyobb piacáról a híres choppergyártó cég

Az amerikai motorkerékpárgyártó főként a magas helyi adók miatt döntött a kivonulásról.

Magyar Nemzet
2020. 09. 25. 10:08
U.S. President Donald Trump and Vice President Mike Pence stands next to Harley Davidson motorcycles after meeting with Harley Davidson executives at the South Lawn of the White House in Washington U.S.
A Harley–Davidson motorok gyártója is bánhatja az elnök intézkedéseit Fotó: Carlos Barria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyja a világ legnagyobb motorkerékpár-piacát a Harley-Davidson. Az ikonikus chopperjeiről elhíresült amerikai motorbicikligyártó mind az eladást, mind a gyártást felszámolja Indiában – írja a BBC News. A vállalat nem sokkal azután jelentette be döntését, hogy a Toyota közölte: nem folytatja a terjeszkedését a távol-keleti országban a magas adók miatt. A kivonulás keresztbe tesz Narendra Modi indiai miniszterelnök azon törekvésének, hogy visszacsalogassa, illetve megtartsa a külföldi beruházásokat Indiában.

A most bejelentett döntés mintegy 75 millió dollárba (23,3 milliárd forint) kerül a cégnek, az észak-indiai Bawalban lévő gyárat bezárják. Az üzem 2011-ben nyitott, ám a Harley-Davidsonnak olyan vesenytársakkal kellett megküzdenie a piacon, mint a helyi Hero márka, illetve a japán Honda.

A Harley-Davidson motorokra kivetett adók miatt Trump már korábban szót emelt
Fotó: Reuters

India a világ legnagyobb motorkerékpárpiaca: évente nagyjából 17 millió motorbiciklit és robogót értékesítenek az országban.

India, bár továbbra is viszonylag olcsónak számít sok más feltörekvő gazdaság mellett, mégis kemény diónak bizonyul a külföldi járműipari cégeknek – írja a BBC News. A General Motors például 2017-ben vonult ki az országból, a Ford pedig tavaly kényszerült közös céget alapítani az indiai járműgyártó óriással, a Mahindra & Mahindra nevű vállalattal.

Donald Trump amerikai elnök egyébként már korábban kifejezte aggályait India magas adói miatt, külön megemlítve a Harley-Davidsonokra kivetett adókat.

A százszázalékos importvámot ugyan a felére csökkentette a nem olyan régen még a világ leggyorsabban növekvő gazdasága – tavaly ezt a címet Kína vette át –, ám a Harley-Davidsonnak még így is erős versenytársai vannak a piacon. A cégnek ráadásul megvannak a saját gondjai is, idén az április és július közötti negyedévben veszteséget produkált – ez az elmúlt több mint tíz év során nem fordult elő.

A közelmúltban több száz munkavállalót bocsátott el a cég új vezetése. Az Egyesült Államokban egyébként régi, megbízható vevőgárdája – az úgynevezett baby boomerek, az 1946 és 1964 között születettek – mellett a fiatalabb generációt is megcélozná a cég kisebb, sőt elektromos modellekkel is.

A Harley-Davidsont 1903-ban alapították a Wisconsinban található Milwaukee-ban, világhírnévre 1969-ben tett szert a Szelíd motorosok című kultikus film alapján, amiben Dennis Hopper, Peter Fonda és Jack Nicholson száguldottak chopperjeiken keresztül-kasul az Egyesült Államokban. A vállalatnak az USA-n kívül India mellett Brazíliában és Thaiföldön vannak gyárai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.