Lakástüzet okozhat a jelöletlen karácsonyi fényfüzér

Az év végi ünnepeket megelőző bevásárlási szezon megérkeztét jelzi, hogy már elárasztották a szaküzletek, áruházak polcait, a piacok standjait és az aluljárók árusítóhelyeit a karácsonyfa és a lakás, udvar díszítésére alkalmas fényfüzérek, a hagyományos mellett évről évre újabb változatokat kínálva az aktuális trendeknek megfelelően. Nem érdemes azonban elcsábulni a látványos fénydekorá­ciót ígérő, ám műszaki szempontból bizonytalannak tűnő termékek kereskedőinél, mert több olyan árucikk is lehet forgalomban, amelyek veszélyesek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakemberei lapunkban ismertették a fényfüzérekkel kapcsolatos hasznos tudnivalókat és a vásárlóknak szóló tanácsokat, amelyeket érdemes ezúttal is figyelembe venni.

2019. 11. 25. 16:55
null
Nem érdemes csak a divatot követni, fontosabb a biztonság Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alapvető tanácsunk a fogyasztóknak, hogy a karácsonyi díszítésre szánt világító dekorációs eszközöket inkább szaküzletekben vásárolják meg, és a biztonságuk érdekében kerüljék el a piacokat, alkalmi árusokat! – figyelmeztetik lapunk hasábjain a vásárlókat az ­Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakemberei. Hangsúlyozzák: tartsuk szem előtt, hogy a villogtató egységgel legtöbbet a gyermekek fognak játszani. Arra is felhívják a figyelmet, hogy érdemes ellenőrizni a fényes dekoráció beszerzésekor, a megvásárolni kívánt terméken van-e olyan címke, amelyen feltüntették legalább a gyártó nevét vagy a védjegyét, illetve a termék azonosító jelét vagy a számát, valamint a legfontosabb műszaki adatokat (feszültség, frekvencia, teljesítmény). Az árucikkhez emellett magyar nyelvű használati útmutatót is csatolni kell, és ha cserélhetők benne az izzók, az ezzel kapcsolatos információkhoz is joga van a fogyasztónak.

– Bátran vegyük a kezünkbe az árucikket és alaposan nézzük meg. A díszvilágítási füzérek minden egyes alkatrészén, azaz a csatlakozódugón, a vezetékeken, a villogtató egységen kell lennie valamilyen jelölésnek, ami tartalmazza a típusjelet, a modellszámot, a műszaki adatokat. Ha viszont az alkatrészeken nincsenek jelölések, akkor a terméket ne vegyük meg! – szól a szaktárca figyelmeztetése. Megjegyzik: érdemes a vezetékeket külön is szemügyre venni, és például azt a füzért, amelyiknek cérnavékonyságú a vezetéke, hagyjuk az árusnál, mert nem biztos, hogy megbízhatóan fog működni.

Nem érdemes csak a divatot követni, fontosabb a biztonság
Fotó: 123RF

Hasonló a helyzet a hálózati csatlakozó dugóval, amiről tudni kell, hogy a nagyon kicsi dugók áramütés-veszélyes helyzetet idézhetnek elő, amikor csatlakoztatjuk az aljzatba. A nem megfelelő füzérek legkritikusabb pontja ugyanakkor a szakértők tapasztalatai szerint az úgynevezett villogtató egység, amely a fények váltakozó ritmusú működteté­séért felel. – Ezeknél három dologra érdemes odafigyelni. Az egyik, hogy ha két oldalról megnyomjuk a villogtató egységet, az ne essen szét. Másrészt a be- és kimenő vezetékeket ne lehessen betolni vagy kihúzni a villogtató egységből. Az ahhoz tartozó vezetékbevezető nyílások pedig ne tartalmazzanak olyan éles széleket, amelyek a velük érintkező vezetékek szigetelését felsérthetik – sorolták a fogyasztóvédők.

Újdonság, hogy a gyártók egyre gyakrabban látják el a füzéreket külön csatlakozóaljzattal, amellyel tovább bővíthető a világító eszköz más fénysorokkal. Nem árt figyelembe vennie az ünnepi dekorációért felelős fogyasztónak, hogy ez a megoldás tűzveszélyt is jelenthet, amennyiben a termék címkéjén nincs megadva az egymással összekapcsolható füzérek legnagyobb hossza, száma és teljesítménye.

Sokan díszítik udvarukat, kertjüket, a házuk falát kültéri füzérekkel, fényes dekorációs eszközökkel. Itt a legfontosabb az, hogy csak olyan világító eszköz helyezhető el kültéren, amelyen megtalálható az IP44-es jelölés (a szám egészen 67-ig nőhet). Az ITM aláhúzta, hogy ha a füzér címkéjén csupán egy üres ház szimbóluma látszik, akkor az azt jelenti, hogy csak belső térben szabad működtetni a világítást, és az is kizáró ok, ha a terméknek nyitott a csatlakozóaljzata. Fontos, hogy a kinti díszvilágítás vezetékeinek szigetelése csak gumiból készülhet, ezért a PVC- szigeteléssel készült füzérek használatát ne kockáztassuk a szabad ég alatt. Végezetül arra a fontos szabályra is felhívták a figyelmet a szaktárcánál, hogy ha elmegyünk otthonról, a világító dekorációkat mindig kapcsoljuk ki, a lakástüzek nagy része a karácsonyi időszakban ugyanis a füzérek, izzósorok, illetve a gyertyák nem megfelelő használatából ered.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.