Leginkább a lopástól félnek a magyar turisták

A magyarok hozzávetőleg fele tart attól, hogy utazás közben ellopnak tőle valamit. Attól viszont kevesen félnek, hogy másnak kárt okoznak – derül ki a K&H legújabb felméréséből, valamint az is, hogy a külföldi utazáskor használt mobilapplikációk közül az időjárás-előrejelző alkalmazások a legnépszerűbbek.

Horváth Éva
2019. 09. 02. 16:00
Brazilian navy soldiers give directions to tourists as they patrol the Copacabana beach in Rio de Janeiro
A szélsőségesen váratlan helyzetekre is fel kell készülni Fotó: Pilar Olivares Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lopás és a csomag megrongálódása miatt aggódnak leginkább a 30–59 év közötti magyar utazók, 47 százalékuk tart attól, hogy az út során ellopják az értékeiket, és ugyanennyien nyugtalankodnak amiatt is, hogy megsérül a csomagjuk – derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. Az iratok elvesztését a megkérdezettek 35 százaléka említette kockázatként, 34 százalékuk pedig egy esetleges balesettől fél. Viszonylag kevesen számolnak azzal a rizikóval, hogy kórházi ápolásra vagy jogi képviseletre lenne szükségük, előbbit 28 százalék, utóbbit 25 százalék sorolta a kockázatok közé. Az utazási irodák csődje a megkérdezettek mindössze 28 százalékát aggasztja. Még kevesebben, a válaszadók 18 százaléka tartja reálisnak, hogy másnak kárt okozna. A válaszok megoszlására rímel az a statisztika is, miszerint az elmúlt három évben külföldön nyaraló magyarok 12 százalékának lopták már el a csomagját vagy sérült meg egyik-másik poggyásza. A káresetek közül a második leggyakoribb az értékek elvesztése volt, nyolc százaléknak gyűlt már meg ezzel a baja, minden huszadik utazó pedig szorult már kórházi ellátásra sérülés miatt.

A szélsőségesen váratlan helyzetekre is fel kell készülni
Fotó: Reuters

A kutatásból az is kiderül, hogy melyik okostelefonos alkalmazást használjuk leginkább a külföldi utazások során. Nagy fölénnyel nyertek az időjárás-előrejelzésre szolgáló applikációk, amelyeket a megkérdezettek 72 százaléka keresett fel rendszeresen. Míg 2017-ben az utazóknak csupán 54 százaléka, addig 2018-ban már 64 százaléka használta ezeket az appokat. Hasonlóan népszerű a Facebook használata is, a harmadik helyen pedig a külföldi közlekedést, tájékozódást megkönnyítő online navigációs applikációk állnak, a megkérdezettek 61 százaléka támaszkodik ezekre utazása során. A magyarok saját bevallásuk szerint legkevésbé a TripAdvisort, az Airbnb-t és a Foursquare-t használják.

A K&H biztos jövő felméréséből arra is lehet következtetni, hogy talán nem volt egészen hiábavaló a sok figyelemfelkeltő kampány az utasbiztosítások fontossága mellett az utóbbi években. A külföldre utazó magyarok többsége ugyanis az adatfelvétel idején (2019. március 1. és 12. között) már az utasbiztosítás megkötése mellett tört lándzsát: 67 százalékuk minden esetben köt biztosítást, 19 százalékuk viszont csak hosszabb utazás esetében teszi meg ezt. Előbbi az ötvenéves korosztályra, utóbbi pedig a harmincasokra jellemző inkább. Az utasbiztosításokat a legtöbben, az érintettek 79 százaléka továbbra is az internetes összehasonlító oldalak segítségével választják ki. A rokonok tanácsaira a megkérdezettek 65 százaléka hallgat, ötven százalékuk pedig a biztosítók honlapjáról tájékozódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.