Lendületben az élő szarvasmarha exportja

A pozitív folyamatok a kedvező támogatási rendszernek, a földhasználati szabályozásnak, illetve annak köszönhető, hogy a tejpiacon most nincsen válság.

Magyar Nemzet
2019. 08. 12. 16:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élő szarvasmarhák kivitele 22 százalékkal, 22 ezer tonnára nőtt 2019. január és június között az előző év hasonló időszakához képest, és bővült a tejágazatban a savanyított termékek gyártása is – mondta az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Bonyhádon. Juhász Anikó a XXXIII. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson kiemelte: a szarvasmarhavágás 14,7 ezer tonnával stagnált, vagyis az élő marha kivitele húzza a szarvasmarha-ágazatot.

A hazai szarvasmarha-állomány és az ágazat bevétele évről évre nő, az állatlétszám lassan eléri a 900 ezret. A tejértékesítés bevétele 2018-ban 185 milliárd, a vágómarha-értékesítésé 91 milliárd forint volt – ismertette a helyettes államtitkár a távirati iroda szerint. Juhász Anikó elmondta, hogy az export harmadát Törökország veszi fel, de az oda irányuló kivitel az elmúlt három évben csökkent. Növekszik ugyanakkor a tíz-húsz százalékot kitevő osztrák, illetve horvát piacra irányuló export.

Fotó: Kurucz Árpád

A helyettes államtitkár szerint a pozitív folyamatok a kedvező támogatási rendszernek, a földhasználati szabályozásnak, illetve annak köszönhető, hogy a tejpiacon most nincsen válság. Juhász Anikó a minisztérium támogatási terveiről elmondta: 2020 után is megmarad az Agrár Széchenyi Kártya, amely hároméves futamidejű, szabad felhasználású folyószámlahitelt tesz lehetővé 0,24 százalékos kamat mellett; jelenleg 15 ezer szerződés alapján 157 milliárd forint a kihelyezett hitel összege. Ismét lehet majd támogatást igényelni mezőgazdasági gépek lízingdíjához 2019. december 31-ig.

Juhász Anikó hangsúlyozta: 2020-ig fennmaradnak a nemzeti támogatások, és a minisztérium biztosítja az előlegfizetést, amire várhatóan október 16-a után kerül sor. A beruházási kedv fenntartása érdekében a tárca hitelkamat-támogatási programot dolgozott ki, amely szeptemberben jelenik meg, és mezőgazdasági, erdészeti beruházásokhoz, termékfeldolgozáshoz lehet majd igénybe venni.

Juhász Anikó kihívásnak nevezte, hogy a nyugat-európai és északi fogyasztói társadalmakban az állattenyésztés démonizálása zajlik: felnagyítják az ágazat környezetre gyakorolt hatásait, így befolyásolva a fogyasztói szokásokat. Ezért a következő közös agrárpolitika támogatást kínál majd ahhoz, hogy az állattenyésztés feleljen erre a kihívásra – jelezte a helyettes államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.