Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb repülőtere

A brit légiszállítási szektor szereplői mielőbbi kötelező tesztelési protokollt sürgetnek.

Magyar Nemzet
2020. 10. 28. 15:06
Charles de Gaulle reptér
Egészségügyi dolgozók a Charles de Gaulle reptéren. Előrejelzések szerint a nemzetközi légiforgalom 2024-ig nem tér vissza a válság előtti szintre Fotó: Reuters/Christian Hartmann Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most először történt meg, hogy egy európai repülőtér forgalma meghaladta az örökös címvédő londoni Heathrow repülőtérét. A trónfosztó a párizsi Charles de Gaulle reptér, ahol az év első kilenc hónapjában 19,3 millió utas fordult meg, a Heathrow-n pedig ezen idő alatt 19 millióan jártak – írja a BBC. Az amszterdami Schiphol és a frankfurti reptér egyébként szintén közel járt ezekhez az utasszámokhoz az adott időszakban.

A három rivális, azaz a párizsi, az amszterdami és a frankfurti légikikötő koronavírus-tesztelési protokollokat vezetett be, ezek segítségével az utazók elkerülhetik vagy legalábbis csökkenthetik a kötelezően előírt karantén időtartamát – jegyzi meg a BBC cikke. Ezzel szemben Nagy-Britannia jócskán késlekedett a hasonló intézkedések meghozatalával. Az eddigi legforgalmasabb reptéren a júliustól szeptemberig tartó időszakban 84 százalékos visszaesést regisztráltak az utaslétszámban, az idei esztendő eddigi veszteségei pedig megközelítik a másfél milliárd angol fontot.

Egészségügyi dolgozók a Charles de Gaulle reptéren. A nemzetközi légiforgalom 2024-ig nem tér vissza a válság előtti szintre Fotó: Reuters/Christian Hartmann

A repülőtér vezérigazgatója, John Holland-Kaye szerint minél hamarabb be kell vezetni a kötelező tesztelést a reptéren. A brit közlekedési miniszter, Grant Shapps korábban úgy nyilatkozott, hogy december elsejére meg akarják valósítani az érkező utasok reptéren való koronavírus-tesztelését, hogy így jelentősen lecsökkenjen a kötelező karanténban töltendő idő – a kötelező kéthetes elzárás jelenleg nagyban visszafogja az utazási kedvet a szigetország felé. A londoni reptér igazgatója egyrészt ennél hamarabb szeretné látni az intézkedés bevezetését, másrészt úgy véli, hogy már indulás előtt is kellene tesztelni az utasokat, ahogy azt a világ jelentős részén már bevezették.

A járványt megelőzően a Heathrow volt Európa legforgalmasabb reptere. Bár azóta természetesen a világ összes repterén drasztikusan csökkent az utasforgalom, a Heathrow bejelentése a cím elvesztéséről jól mutatja, hogy a brit légi ipar szereplőinek elege van a kormány időhúzásából, mivel még mindig nem vezettek be kötelező tesztelési rutint.

A Heathrow bejelentése üzenetértékű a BBC szerint: ha a brit kormány nem lép nagyon gyorsan, hogy kisegítse a légiszállítási szektort, az utasok az eddigieknél is nagyobb mértékben elmaradnak majd, és ez további brit munkahelyek megszűnésével jár.

A reptéren egyébként már kérhető felszállás előtti teszt, de csak azoknak az utasoknak, akik olyan helyre utaznak, ahol megkövetelik a teszt bemutatását. Közlésük szerint ennek ellenére szilárdak a reptér pénzügyi alapjai és egészen 2023-ig elegendő tartalékkal rendelkeznek.

A Heathrow eddig ötszáz dolgozójától volt kénytelen megválni. Úgy számolnak, hogy jövőre 22,6 millióan fordulnak meg majd a reptéren – ez a forgalom kevesebb, mint a negyede a 2019-es szintnek. A 290 légitársaságot tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, az IATA úgy számol, hogy a globális légiforgalom egészen 2024-ig nem tér vissza a válság előtti szintre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.