Máris kezdődik a tervezés

Akár már az idén több nagy lakásfejlesztés megkezdődhet a városi otthonteremtési program részeként, különösen ha a bejelentésnek megfelelően, még a nyári szünet előtt elfogadja az Országgyűlés a kapcsolódó jogszabályokat. Összességében sok ezer lakás épülhet a rehabilitálódó rozsdaövezetekben a következő években.

2020. 05. 28. 21:47
null
Az ágazat kisebb veszteségekkel megúszta a járványhelyzetet Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a rozsdaövezetekre szóló program jogszabályi háttere még júniusban megszületne, akár már az idén elindulhat négy-öt, több száz lakásos budapesti fejlesztés, amelyek 2022-re el is készülhetnének – jelezte lapunk megkeresésére Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetésge (ÉVOSZ) elnöke. – A gyorsaság az építőiparnak létkérdés a járványhelyzet utáni kilábalás szempontjából. Gyorsan lépni ott lehet, ahol a fejlesztők is rajtra készen állnak, és ahol a kereslet is megvan: ez a főváros – mutatott rá Koji László. Bár az elmúlt időszakban még inkább Budapest-centrikussá váltak a hazai lakásépítések, a kedvező hatások szétterjednek.

Ennek jegyében Koji László szerint a program kedvező hatása jövőre érhet el a vidéki nagyvárosokba. Az ÉVOSZ elnöke megjegyezte, a városi otthonteremtési programmal minden településszinten megjelennek ösztönzők: a kistelepüléseken ugyanis az év elejétől az építések és házfelújítások után vissza lehet igényelni legfeljebb ötmillió forintnyi forgalmi adót. Igaz, ez utóbbi lehetőséget a járvány eddig lényegében blokkolta. A szakszövetség vezetője azt is kifejtette, hogy a korábbi, általános ötszázalékos áfa és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására felfutó lakásépítések tavaly több mint 21 ezer átadott otthont eredményeztek, idén pedig 25 ezer lakás készülhet el. – Az építőipar az elmúlt években visszafejlődött oda, hogy van kapacitása évente 25-27 ezer lakás felépítésére. Ezt a szintet pedig nemzetgazdasági szempontból is jó lenne hosszabb távon fenntartani – jegyezte meg Koji László.

Gulyás Gergely tárcavezető a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, valós városrehabilitációt szeretne a kormány, ami akkor lehet sikeres, ha az állam a piacot is be tudja vonni. Az itt épülő lakások mérete a 150 négyzetmétert nem haladhatja meg, de az építés után ötszázalékos forgalmi adót kell csak fizetni. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerint a városi otthonteremtési program elindításához szükséges törvényjavaslatról még a nyári szünet előtt dönt az Országgyűlés. Erről a Portfólió.hu tegnapi online szakmai rendezvényén beszélt, amelyen Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Növekedési hitelprogram új konstrukciójára hívta fel a figyelmet. Az NHP Hajrá! Segítségével ugyanis lakásépítés, sőt bérházépítés is finanszírozható. A konstrukció keretei rendkívül rugalmasak, a hitelprogram nagyobb lakásprojekt esetén is igénybe vehető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.