Megérkezett a babaváró a lakáspiacra

A támogatást kérvényezők 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jövőbeli lakáscéljára szeretné igényelni a babavárót, míg további csaknem 16 százalék a meglévő lakását, házát újítaná fel az összegből.

2019. 11. 20. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az őszi ingatlanpiacon egyértel­műen érezhető a babaváró hitelt felvevő vásárlók megjelenése, akik nagyon sok esetben önerőként vagy a hiteles rész kiegészítéseként használják fel a támogatást – közölte lapunkkal Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője. – A jelzáloghitelek utolsó negyedéves adatainál már megfigyelhető volt a hitelfedezeti mutató erőteljesebb csökkenése, ami azt jelenti, hogy a hiteligénylők nagyobb önerővel rendelkeztek, mint az év első felében. Ez a jelenség is a babaváró támogatás tényleges megérkezését mutatja az ingatlanpiacra – mutatott rá a szakember.

A DH hitelcentruma által közvetített babaváró támogatások döntő többségét mindenesetre továbbra is ingatlanvásárlásra költik a fiatal házasok. A támogatást kérvényezők 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jövőbeli lakáscéljára szeretné igényelni a babavárót, míg további csaknem 16 százalék a meglévő lakását, házát újítaná fel az összegből. Csaknem minden tizedik igénylő a meglévő banki hitelét váltja ki a babaváróval, s további három-négy százalékuk részleges előtörlesztés céljára igényli a legfeljebb tízmillió forintnyi, teljes mértékben vissza nem térítendő támogatássá alakítható nullaszázalékos hitelt. A kezdeti arányokhoz viszonyítva kevesebben, mintegy ötszázaléknyian vannak azok, akik Magyar Állampapírt vásárolnak az összegből, ugyanakkor elenyésző azok száma, akik gyermekük részére előtakarékosságból igénylik a támogatást vagy autót terveznek belőle vásárolni. A DH tapasztalatai szerint az elmúlt hónapokban nőtt az érdeklődés a babaváró támogatásra. Szerintük a támogatás ingatlanpiaci felfutása annak is köszönhető, hogy az első igénylők esetében már lejárt a kilencvennapos határidő, amely után a teljes összeget önerőként lehet felhasználni a vásárlásnál.

A Magyar Nemzeti Bank Lakás­piaci jelentése szerint a babaváró támogatásnak jelenleg kiegészítő hatása van, de hosszabb távon a nagyobb összegű személyi kölcsönök és a lakáshitelek esetében kiszorító hatása lehet. Ugyanakkor amiatt, hogy 75 százalékig önerőként beszámítható, a lakáshiteleknél fontos kiegészítő szerepet játszhat. A jegybanknak nem áll még rendelkezésére pontos összegzés a babaváró felhasználásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.