Megismertetnék borrégióinkat a nagyvilággal

Magyar Nemzet
2019. 12. 01. 10:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatoknak a Vidékfejlesztési programban – emelte ki beszédében Nagy István agrárminiszter a XVIII. András-napi bormester-találkozón Somlójenőn. A miniszter emlékeztetett rá, hogy a tárca a magyar borok értékesítését 3,5 milliárd forint forráskeretű promóciós program indításával segíti. A pályázati időszak 2020 márciusában kezdődik és várhatóan április végéig tart. A tárcavezető kifejtette: a hároméves program két részre oszlik aszerint, hogy a célpiac európai uniós vagy harmadik ország területén található-e. Mindkét fejlesztési területre hat-hatmillió eurót szánnak annak érdekében, hogy növeljék a magyar borok értékesítését, ismertségét.

Nagy István szerint a kezdeményezés európai uniós szabályokban meghatározott fő célja a felelős borfogyasztásról szóló tájékoztatás, valamint a magyar borrégiók és bornevek megismertetése. Megjegyezte, hogy az Agrárminisztérium idén januárban megnyílt újabb, mintegy ötvenmilliárd forint keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhívásán belül tízmilliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére.

Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy az ágazati szereplők csaknem négyszáz kérelmet nyújtottak be, 26 milliárd forintos fejlesztési igénnyel. Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy a szőlő- és borágazat szereplői december 31-ig kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak az Agrár Széchenyi Kártyával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.