Megtört a vörös rózsa uralma

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara virágpiaci körképéből egyértelműen kiderül, nemcsak színében, de fajtájában is bátrabban válogatunk a virágkínálatból Bálint napján.

Nagy Kristóf
2019. 02. 11. 13:29
null
Egyre többen választanak piros, pink vagy bordó színű virágot Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtörni látszik idén a vörös rózsa egyeduralma, egyre többen kedveskednek szerettüknek Bálint napján nárcisszal és jácinttal is. A legnépszerűbb továbbra is a rózsa, de már bátrabban válogatunk a fellelhető színválasztékból. A szerelmesek ünnepe a virágkertészeteknél is ünnep a megugró forgalom miatt.

Egyre kevésbé ragaszkodunk az évek során megszokottá vált vörös rózsához, amely elvesztette egyeduralmát a február 14-i Bálint-napon, vagyis hagyományosan a szerelmesek ünnepén is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara virágpiaci körképéből egyértelműen kiderül, nemcsak színében, de fajtájában is bátrabban válogatunk a virágkínálatból Bálint napján. A rózsa ugyan továbbra sem ment ki a divatból, de például egyre többen választanak piros, pink vagy bordó színűt a virágból, emellett a Valentin-napi csokor egyre többször készül jácintból és nárciszból. A kamara körképe ezzel együtt arra mutat rá, hogy továbbra is, immár hagyományosan a vörös rózsa a piacvezető ezen a kereskedők számára is kiemelt napon, a vásárlók 80 százaléka ugyanis ezt vásárolja a szeretett személynek.

Ismert, február közepén a rózsakeresletet szinte teljes mértékben importáruból tudják kielégíteni a kereskedők. De az utóbbi években egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint); ezek előnye az, hogy javarészt hazai termesztésűek és frissen, életerősen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen alacsonyabb áron az importvirágnál. A kék és a fekete rózsa, az egyéb, különlegesebb színek viszont nem jellemzők ilyenkor, ahogy a cserepes növények és a szegfű eladásai sem forgalmasak a szerelmesek ünnepén.

Egyre többen választanak piros, pink vagy bordó színű virágot
Fotó: Kurucz Árpád

A nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel jelentősen megugrik a rózsa nagykereskedelmi ára – idézi a megkérdezett szakembereket az agrárkamara közleménye. Ez az árnövekmény rá­adásul a virágüzletekben is megjelenik.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb virágpiacán, a szigetszentmiklósi Flora Hungaria nagybanin is jelentősen megnő a forgalom Bálint-nap környékén, ezért a heti két megszokott nyitvatartási nap mellett további napokon is kinyitnak. Az idén a héten csütörtökre esik a Bálint-nap, ezért – az utóbbi évek tapasztalata szerint – várhatóan még pénteken és a hétvégén is erős forgalom lesz a virágüzletekben. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket, a virágboltosok tapasztalata szerint a betűzős faszívecskék, a mutatós masnik és a szívben végződő tűk fogynak majd a legjobban 2019-ben is.

Beindítja a szezont

A kamarai közlemény felidézi: a Valentin- vagy Bálint-nap megünneplésének hazai elterjedésében a virágkötők egyesületének is bevallottan komoly szerepe volt mintegy harminc évvel ezelőtt, leginkább a nyugati példát követve: az év eleji akciót a gyengébb virágkereslet növelése motiválta. A kezdeti évek nagy forgalmi ugrását követően az elmúlt években is megmaradt a Valentin-napi magas értékesítési forgalom, ami napjainkig évről évre – ha kicsit is –, de tovább növekszik. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első olyan kiugró eseménye, amit három hét múlva egy még nagyobb dömping, a nőnap, áprilisban a húsvét és májusban az anyák napja, illetve az iskolai ballagások követnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.