MNB: Csökkent a GDP-arányos államadósság az első negyedévben

Az államháztartás maastrichti adóssága az első negyedév végén 29 382 milliárd forint, a GDP 68,3 százaléka volt, 0,7 százalékponttal alacsonyabb, mint a múlt év végén és 3,5 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve – derül ki a pénzügyi számlák Magyar Nemzeti Bank (MNB) által pénteken közölt előzetes adataiból.

Forrás: MTI2019. 05. 17. 12:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyedévi csökkenés a bruttó hazai termék (GDP) emelkedéséből eredt, miután az adósságot a nettó hitelfelvétel 320 milliárd forinttal, az árfolyamváltozás pedig 20 milliárd forinttal növelte az első negyedévben. A számításhoz a saját GDP becslését használta az MNB.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor maastrichti adóssága a pénzügyi számlák módszertana alapján számolt 68,3 százaléknál 1,8 százalékponttal magasabb, a GDP 70,1 százaléka volt, ugyanúgy 0,7 százalékponttal alacsonyabb a múlt év véginél és 3,6 százalékponttal csökkent egy év alatt.

Az államháztartás nettó tartozása 24 132 milliárd forint volt, a GDP 56,1 százalékát tette ki március végén.

A nemzeti számlák módszertana alapján a finanszírozási oldalról tekintve az államháztartás 182 milliárd forint többlettel zárta az első negyedévet, ami az időszak alatt előállított GDP 1,8 százalékának felel meg. Az előző negyedévben 738 milliárd forint finanszírozási igénye támadt az államháztartásnak, ami a GDP 6,3 százalékára rúgott. Az idei aktívum az önkormányzatok 242 milliárd forintos többletéből eredt, a központi kormányzat 46 milliárd forint finanszírozási igénnyel zárta a negyedévet.

A március végén zárult egy évben az államháztartás finanszírozási oldalról számolt hiánya 721 milliárd forint, a GDP 1,7 százaléka volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.