Nehezebb lesz a védekezés

Az afrikai sertéspestis elleni védekezés egyik legfontosabb pontját, a vaddisznók kilövését is veszélybe sodorhatja a koronavírus-járvány. Bár az állam továbbra is biztosítja az ehhez szükséges forrásokat, ha a vadászati egyesületek működése a pandémia miatti korlátozások okán ellehetetlenül, nem lesz, aki gondoskodjon a betegséget terjesztő állatok gyérítéséről.

2020. 04. 07. 7:32
null
Akadozik a kórt leginkább terjesztő vaddisznók gyérítése Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős bevételkiesésre számíthatnak ebben az évben a hazai vadásztársaságok. A koronavírus-járvány miatti korlátozások a turizmusban működő vállalkozásokhoz hason­lóan a vadgazdálkodók működését is ellehetetlenítik. A vadászatra jogosultak fő bevételi forrását a bérvadászat és a külföldi bérvadászathoz kapcsolódó szolgáltatások jelentik. A koronavírus-járvány miatt azonban a külföldi vadászok távol maradnak a magyar erdőktől, ami komoly gazdasági kiesést jelent a vadgazdálkodóknak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az elmaradó bevételek rövid időn belül a megszűnés szélére sodorhatják az egyébként is tartalékok nélkül működő egyesületeket. Ugyanakkor, ha egy vadásztársaság működése ellehetetlenül, akkor az adott terület vélhetően hosszabb időre vadászatra jogosult nélkül maradhat, ami egyben azt is jelenti, hogy nem lesz, aki gondoskodjon a vadkárok megelőzéséről és a keletkezett károk megtérítéséről.

Akadozik a kórt leginkább terjesztő vaddisznók gyérítése
Fotó: Kurucz Árpád

A gazdasági szempontok mellett azonban állategészségügyi kockázata is van a vadásztársaságok megszűnésének. Bár a sertéspestis-mentesítési terv részeként az állam kártalanítást fizet a vadászatra jogosultaknak a kilőtt vaddisznók után – ami egyébként rövidtávon akár életmentő bevételi forrást is jelenthet az ágazatnak –, de ha megszűnnek az egyesületek, nem lesz, aki gondoskodjon a járvány terjesztéséért felelős állatok gyérítéséről. Holott ez a feladat össz­társadalmi szempontból is fontos lenne, a vaddisznók ugyanis már így is eléggé elszaporodtak az országban, számos településen gondot okoznak a belterületen portyázva.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár múlt évi adatai szerint a vadgazdálkodási ágazat bevételei megközelítették a 28 milliárd forintot, aminek hetven százaléka a bérvadászatból, a különböző szolgáltatásokból és a lőtt vad értékesítéséből származott. Ez utóbbi területen sincsenek optimista várakozásaik a vadgazdálkodóknak, a lőtt vad értékesítését ugyanis szintén megakasztotta a világjárvány. A NAK jelezte: a vadhús eladásában is új csatornákat kell keresni, előtérbe helyezve a helyi értékesítési lehetőségeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.