Nem titkolhatja el az alkalmazott a másodállás vállalását

A munkavállalónak tájékoztatnia kell a munkáltatót a másodállás elvállalása előtt is.

Magyar Nemzet
2020. 08. 07. 19:30
null
Gyakran a takarítók bukkannak rá az ottfelejtett holmira, amit leadnak az állomáson Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szabályozza külön a munka törvénykönyve a másodállás elvállalásával kapcsolatos teendőket, ám a főnök beleszólhat a tervekbe. Fori Hajnal munkajogász arra hívja fel a figyelmet,

egy másodállás elvállalása előtt mindenképpen tájékoztatni kell az elsődleges munkáltatót.

A szakértő a Profession.hu-n olvasható összegzésben kiemelte: a munkaszerződést érdemes először átnézni, tartalmaz-e a másodállásra vonatkozó részt. A munkáltató megtilthatja a kiegészítő munkát konkurens vállalkozásnál a versenyjogra, így jogos gazdasági érdekeinek sérelmére hivatkozva. Általános szabály az is, hogy vezető tisztségviselők nem vállalhatnak másodlagos munkát. A nagyobb gazdasági társaságokra emellett jellemzők az olyan belső szabályzatok, amelyek erre a kérdéskörre is kitérnek, ezért érdemes azokat akár a bejelentés előtt tanulmányozni – emelte ki Fori Hajnal. Ezek a belső szabályzatok elérhetők és megismerhetők kell legyenek a munkavállalók számára.

A főnök csak indokolt esetben szólhat bele, elvállalható-e a másodállás
Fotó: MTI/Varga György

Amennyiben nincs összeférhetetlenség, a munkavállalót írásban érdemes tájékoztatni. Fontos a jogi szakértő szerint, hogy

a munkavállalónak tájékoztatási kötelezettsége van, azaz nem kell engedélyt kérnie a másodállás elvállalásához a munkáltatótól.

Ez azt jelenti, a munkavállaló kötelessége, hogy minden körülmények között munkára képes állapotban jelenjen meg a munkahelyén, munkáját a legjobb tudása, szakértelme szerint lássa el. Amennyiben ezek a feltételek maradéktalanul teljesülnek, azaz nem hivatkozik a munkavállaló például arra, hogy azért fáradt és nem tud megfelelő hatékonysággal dolgozni reggel 8-kor, mert éjszaka másodállásban dolgozott, akkor nem indokolt semmilyen megjegyzés a munkáltató részéről.

Az elsődleges munkáltató nem élhet vissza jogaival: komolyan alátámasztható indok nélkül nem korlátozhatja a munkavállalót a másodállás elvállalásában.

A munkaadó ugyanakkor nem küldheti el az alkalmazottat a másodállás miatt. Ez alól kivétel, ha a munkavállaló nem a munka ellátásához elvárt állapotban jelenik meg, például fáradt vagy figyelmetlen. Ebben az esetben viszont ki kell vizsgálni az okokat, és egyértelműen bizonyítani kell, hogy a másodállás miatt nem látja el rendesen feladatait a beosztott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.