Optimistábbak a gazdasági szereplők

Az IT és a robottechnológiák kiemelt területeivé válnak a gazdaságnak és a munkaerőpiacnak, aminek következtében a koronavírus-járvány elmúlását követően szinte minden technológiai fejlesztés robbanásszerű felgyorsulásával találkozhatunk. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a járvány ellenére egyre optimistábbak a cégek. A gazdaság talpra állása nagyban függ attól, lesz-e második hulláma a járványnak – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László.

Nagy Kristóf
2020. 04. 24. 10:24
null
A járványhelyzet lökést ad az információtechnológiának, elterjednek a robotok, a digitalizáció Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elképesztő vitalitás, lelkesedés és hihetetlenül kedvező hozzáállás lett úrrá a gazdaság szereplőin, mindenkinek az a szándéka, hogy a gazdaság minél hamarabb újrainduljon Magyarországon és világszerte egyaránt. Ez a hangulat határozhatja meg a következő időszakot. Amennyiben nem tér vissza második hullámban a koronavírus-járvány tartósabb, gyors újraindulás kezdődhet el idehaza – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint már látszik, hogy hatékonynak bizonyulnak a kormányzati intézkedések mind a járvány lassításában, mind a munkahelyek, a vállalkozások megmentésére tett lépésekben.

A kamara elnöke kérdésünkre elmondta, hogy látványos változások zárják a járványidőszakot. Az eddigieknél is jóval nagyobb lökésre számíthat az IT-szektor, a digitalizáció vagy a robottechnológiák. Arról is beszélt, hogy várhatóan megváltoznak a mindennapi szokások, például korábban nem látott mértékben értékelődik fel a másfél-két lépés távolság betartása az emberek között. Emellett sok munkáltató jelzi már most, hogy a korlátozások után is home office-ban foglalkoztatná dolgozóit. Összességében az MKIK elnöke úgy véli, már most is látszik a jele annak, hogy gyorsan talpra áll a magyar gazdaság.

A járványhelyzet lökést ad az információtechnológiának, elterjednek a robotok, a digitalizáció
Fotó: Havran Zoltán

Parragh László szerint a későbbiekben folyamatosan emelkedik és újra jelentősen megnőhet az igény a munkavállalók iránt több területen, ám a keresleti és kínálati oldal is megváltozik, például a szellemi és fizikai munkavállalók arányában vagy tartósabban előtérbe kerül az otthoni munkavégzés. Ám vannak olyan területek, ahol hosszú távon megmaradnak a fizikai, személyes jelenlétet igénylő munkakörök.

A kamara elnöke úgy fogalmazott, hogy a kormányzati intézkedések és a válság a munkaadóktól és a munkavállalóktól továbbra is erőfeszítéseket követelnek. Parragh László szerint pánikveszély ugyanakkor már nem fenyeget, a vállalkozások igyekeznek alkalmazkodni az új helyzethez, és hamarosan eljön az újrakezdés, sőt a fejlesztések ideje is.

– Jelentősen javítja a következő hetek és hónapok kilátásait, hogy Magyarország – noha nagy áldozatok árán – jól kezelte a járványt, úgy néz ki, gyors döntésekkel megoldottuk a helyzetet – összegezte.

Nem tudott utat törni a vírus

Sikerült lassítani a járvány terjedését az időben meghozott intézkedésekkel és a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően, így értékes időt nyertünk ahhoz, hogy az egészségügy felkészültségét magasabb szintre hozzuk – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az általa kezdeményezett online tudományos konferencián tartott nyitóbeszédében. Az esemény a tudományos élet szereplőinek és a közvéleménynek kíván lehetőséget biztosítani a járványhoz kapcsolódó döntések, intézkedések szakmai háttereként szolgáló elemzések, modellszámítások megismerésére. – A koronavírus nem tudott utat törni, ám a széles körű korlátozó intézkedések fenntartása az ország gazdaságára hosszú távon egyértelműen káros – folytatta a tárcavezető. Hozzátette: a védekezés május elején kezdődő második fázisának feladata meghatározni a biztonságos gazdasági visszatérés feltételeit és ütemezését, ehhez megbízható elemzések és folyamatos nyomon követés szolgáltat alapot. A hazai kutatási kapacitások, a tudományos élet képviselőinek szakértelme rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe – szögezte le a miniszter. (S. O.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.