Pénz a cégek átörökítéséhez

Magyarországon megéri vállalkozni, az adórendszer támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat – erről beszélt az adóügyi államtitkár.

Magyar Nemzet
2020. 01. 11. 12:41
null
Fia is dolgozik az apa asztalosműhelyében. Érik a generációváltás Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon megéri vállalkozni, az adórendszer támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat – erről beszélt pénteken újságírók előtt az adóügyi államtitkár, amikor bemutatta a kisebb gazdasági szereplőknek szóló adólehetőségeket és azok változásait. Izer Norbert felidézte, hogy a hazai 1,2 millió gazdasági szereplő 99 százaléka mikro-, kis- és közepes vállalkozás, a kormányzat ezért is alakított ki speciális adófajtákat. Az egyik ilyen a kisvállalati adó, azaz a kiva, amelynek mértéke januárban 13-ról 12 százalékra csökkent.

– A szociális hozzájárulási adó tervezett csökkentésével párhuzamosan a kivát is tovább mérsékelhetik – jelezte az államtitkár. A kisvállalati adóban egyébként egyre több gazdasági szereplő találja meg a számítását, a kivások száma ugyanis évről évre nő, most már közel 50 ezer ilyen adózót tartanak számon. Érdemes megemlíteni, hogy ennél nagyobb a népszerűsége a kisadózó vállalkozások tételes adójának, vagyis a katának: jelenleg 377 ezer vállalkozás követi ennek az adóformának a szabályait.

– Kedvező az is – jegyezte meg az államtitkár a távirati iroda tudósítása szerint –, hogy a magyar kilencszázalékos társasági adó a legalacsonyabb Európában. Az adóelőleg-feltöltés lehetősége megszűnt tavaly decemberben, ezzel 150-170 milliárd forint maradt több mint 35 ezer érintett cégnél – tette hozzá.

Fia is dolgozik az apa asztalosműhelyében. Érik a generációváltás
Fotó: Éberling András

Izer Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány nemcsak az adórendszeren keresztül támogatja a kkv-kat, hanem a költségvetésből, valamint uniós forrásokból is. 2014 és 2020 között az uniós fejlesztési pénzek hatvan százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítják. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program, vagyis a GINOP forrásai tavaly decemberig 19 205 vállalkozást segítettek összesen 974 milliárd forinttal. Ide kapcsolható az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárának tegnapi közlése is.

Rákossy Balázs tudatta, hogy megjelent A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén című kiemelt pályázati felhívás másfél milliárd forint keretösszeggel, amely két célt szolgál. Egyrészt, hogy a magyar tulajdonú vállalkozásoknál fel tudjanak készülni a generációváltásra, emellett pedig segítséghez juthatnak a nehézségekkel küzdő vállalkozások.

– A generációváltás azért időszerű kérdés, mert Magyarországon az 1990-es évek elején több ezer vállalkozás indult el közel egy időben, így az akkor jellemzően harmincas, negyvenes korosztály napjainkra elérte a nyugdíjaskort – fejtette ki Rákossy Balázs. A vállalkozások továbbvitelének ugyanakkor számos módozata létezik, az eltérő körülmények pedig eltérő megoldásokat igényelnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.