Rekordnap volt júniusban

A június 27-i ellátást, amikor minden idők legmagasabb magyarországi áramfogyasztása volt, az sem könnyítette, hogy a romániai szélerőművek aznap éppen nem teljesítettek jól.

2019. 08. 06. 14:30
null
Minden idők legnagyobb áramfogyasztását regisztrálták Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a rekord-áramfogyasztás napján emelkedett a villamos energia azonnali ára júniusban, egyébiránt a hónapban jellemzően a megszokott tartományban tartózkodott.

A június 27-i ellátást, amikor 6633 megawatton (MW) állt be minden idők legmagasabb magyarországi áramfogyasztása, az sem könnyítette, hogy a romániai szélerőművek aznap éppen nem teljesítettek jól. Ráadásul 19-től az osztrák és a szlovák határkeresztező kapacitás összesen 900 MW-tal volt alacsonyabb, mint a hónap első felében.

Vagyis a magas kereslet fedezését keleti, északi és nyugati irányból is a szokásosnál nehezebb volt kisegíteni, a szűkös kínálat pedig áremelkedést eredményezett. A nettó átlagos importszaldó alacsonyabb volt, mint tavaly júniusban, mert a déli irányú behozatal mértéke nem változott. A magas keresleti időszakban kedvezően hatott viszont az, hogy a paksi atomerőmű nukleáris és a mátrai erőmű lignit üzemű áramtermelő egységeinek menetrend szerinti karbantartása még az északi határkeresztező kapacitás csökkenése előtt befejeződött.

Minden idők legnagyobb áramfogyasztását regisztrálták

Mégis, a rekordnap előtti délutánon nagyjából másfél órás időtartamban 500 MW nukleáris (az atomerőmű 2-es blokkjának villamos meghibásodása miatt) és 430 MW gázerőművi termelőkapacitás esett ki egyszerre. Ezen egyetlen kiugró érték volt csak megfigyelhető júniusban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elemzése alapján, amelyből kiolvasható az is, hogy az áram piaci árát befolyásoló tényezők közül az olajé, a széné és a földgázé is csökkent. Ugyanakkor a hónap végére a szén-dioxid-kvóta ára ismét csúcs körüli szintre emelkedett, és az utolsó napokban az olaj ára is korrigált a korábbi bezuhanás után.

Ebben az időszakban az európai gázpiacokon folytatódott a betárolási időszak, mégpedig kedvező feltételek mellett. Az elmúlt fél évben rendkívüli mértékben csökkentek az árak a viszonylag enyhe téli időjárás és több új gázcseppfolyósító (LNG) terminál üzembelépése miatt, vagyis összessé­gében bővült a kínálat. Mivel az ázsiai piacokon csökkent a kereslet, az LNG-többlet felvevő piaca Európa lett.

A legtöbb LNG áprilisban érkezett Európába, a 106 terawattórás (TWh) mennyiség kiugró volt az egy évvel korábbi 42-höz képest, és még júniusban is 85 TWh érkezett a kontinensre. Emiatt az Európába érkező import 23 százaléka már LNG, míg 2018-ban átlagosan 13 százalék volt ez az arány. Mivel a vezetékes beszállítók sem akartak piacot veszteni, árverseny alakult ki, amin kaptak a felvásárlók, így 260 TWh-val (24,5 milliárd köbméterrel) magasabban állt az európai tárolók szintje június végén, mint egy évvel korábban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.