Rétvári Bence: Tovább emelkedtek a nyugdíjak

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért január­tól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek.

Magyar Nemzet
2020. 01. 03. 11:30
null
13_nyugdij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább nőttek a nyugdíjak – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján a távirati iroda szerint. Rétvári Bence közölte: a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért január­tól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy novemberben nyugdíjkorrekcióra is sor került. Mivel az infláció tavaly 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ezért ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak az ellátások. Az államtitkár jelezte, hogy a nyugdíjnövekmény havonta átlagosan csaknem 4500 forint. A nyugdíjak értékének megőrzését továbbra is törvény garantálja, tehát ha idén 2,8 százaléknál magasabb lenne az infláció, a különbözetet ismét megkapják az idősek egyösszegű, utólagos nyugdíj-kompenzáció formájában – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy március végéig a nyugdíjasok még be tudják váltani a kilencezer forintos rezsiutalványaikat.

Az idei, 2020-as költségvetés számol az emelt nyugdíjak fedezetével – hangsúlyozta az államtitkár, majd részletezte: 136 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz nyugdíjkiadásokra, mint a tavalyi. Az elmúlt években, 2016 óta 273 milliárd jutott az idősek kiegészítő juttatásaira, például Erzsébet-utalványra, nyugdíjprémiumra, rezsiutalványra – közölte az államtitkár. Ez is szerepet játszik abban, hogy Magyarországon az Európai Unióban a hetedik legalacsonyabb azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akik kitettek a szegénység, a társadalmi kirekesztődés kockázatának – tette hozzá.

Rétvári Bence felidézte, hogy a kormány azt tűzte ki célul, hogy a nyugdíjak megőrizzék az értéküket, kövessék az inflációt. Az államtitkár rávilágított: ezt nemcsak megtartani tudták, hanem túl is teljesítették, mivel az ellátások vásárlóértéke már több mint tíz százalékkal magasabb, mint néhány esztendeje, ráadásul további juttatásokat szintén biztosítottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.