Sokak érdeklődését keltette fel hazánk

Még az optimista várakozásokat is felülmúlta a magyarországi ingatlanfejlesztési lehetőségek iránti érdeklődés a ma záruló müncheni Expo Real ingatlanszakmai kiállításon. Az eseményen csaknem ötmilliárd eurónyi, hazánkhoz kötődő fejlesztést mutattak be.

2019. 10. 09. 5:45
null
A Szervita téri többfunkciós épület látványterve Forrás: IFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból nagy sikerrel zárul a világ legnagyobb ingatlanszakmai kiállítása, a müncheni Expo Real. A hazánk iránti nagy érdeklődés nemcsak a világszínvonalú ingatlanfejlesztéseknek köszönhető, hanem a kedvező befektetői környezetnek és mindenekelőtt annak, hogy a világgazdaság lassulása ellenére a magyar gazdaság lendülete továbbra is kiemelkedő maradt.

– Egész Európában dübörög az ingatlanpiac, nem véletlen, hogy az idei kiállítás sorra dönti a rekordokat, s minden idők legnagyobb ingatlanos rendezvényévé vált. Ebben a helyzetben különösen nagy szó, hogy Magyarország ennyire felkeltette az érdeklődést. Azt lehet mondani, egészséges befektetői étvágy mutatkozik a magyarországi lehetőségek iránt, amit a programjainkkal csak tovább növeltünk – mondta a Magyar Nemzetnek Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke a ma befejeződő szakkiállításról. A helyszínen lévő szakember érdeklődésünkre kifejtette: noha a magyar ingatlanpiac elsősorban Budapest és régiója által vezérelt, a vidéki városok is egyre inkább bekerülnek a köztudatba, amit jól mutat, hogy az idei Magyarország–Budapest-standon a kiemelt kormányzati és önkormányzati fejlesztések, valamint a fővárosban zajló magánberuházások mellett Debrecen, Kecskemét, Miskolc és Szeged projektjei is bemutatkoztak.

A Szervita téri többfunkciós épület látványterve
Fotó: IFK

– Három éve nagyot ugrott a magyarországi ingatlanfejlesztések mértéke, azóta nagyjából hasonló szinten, továbbra is csúcsközelben vannak az éves befektetési értékek. Az elmúlt három év alatt összességében mintegy ötmilliárd euró forgalom zajlott a hazai piacon. Ugyanakkor nem az a cél, hogy évről évre rekordokat döntsünk, hanem az, hogy stabilan megmaradjunk ezen a magas szinten – mutatott rá Takács Ernő, aki szerint jó eséllyel tartható lesz a mostani állapot. – Míg egy évtizede leginkább a külföldi befektetők uralták a hazai ingatlanpiacot, ma több lábra állt a szektor. A külföldi, jellemzően európai ingatlanalapok mellett új, Európán kívüli, főként dél-koreai és kínai befektetők is megjelentek, 2013 óta pedig egyre több hazai szereplő is jelentős mennyiségű befektetést hajtott végre. Mindez válságállóbb szerkezetet adott a hazai piacnak, hiszen ha a külföldi befektető rosszabb idők esetén ki is veszi a pénzét, a magyarországi kitart itthoni befektetése mellett – fejtette ki Takács Ernő. A szakember kiemelte: túljutottunk a megelőlegezett bizalom korszakán, jelenleg már a jó eredményekre alapozva, sorra lehet sikeres üzleteket kötni.

Az Expo Real apropóján Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze arról beszélt, hogy a magyar főváros biztonságos és egyre több turistát vonz. – Budapest hosszú távú stratégiája az élhetőség és fenntarthatóság szempontjai mentén az okosvárossá alakulást célozta meg, amely az Expo Real kiemelt témája volt – jegyezte meg a főépítész.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.